Decizia asupra aderării României şi Bulgariei la Schengen amânată pentru septembrie

Liderii ţărilor UE au decis joi (01 martie 2012) să amâne până în septembrie decizia asupra unei eventuale intrări în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, potrivit proiectului declaraţiei finale a summitului desfăşurat la Bruxelles, citat de AFP.

Din cauza opoziţiei Olandei, o aderare nu poate fi avută în vedere în viitorul imediat şi este prevăzut ca o decizie pe această temă să fie luată „în septembrie 2012”, potrivit textului menţionat. Până atunci, Europa ar urma să ajute Bucureştiul şi Sofia să identifice măsurile care să le permită aderarea la acea dată.

Singura ţară care se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie este Olanda, care şi-a reafirmat joi poziţia, prin vocea premierul Mark Rutte, într-o întrevedere la Bruxelles cu Martin Schulz. În ceea ce-l priveşte, Schulz a subliniat că România şi Bulgaria îndeplinesc toate criteriile pentru a intra în spaţiul fără frontiere.

Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de unanimitate în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, Parlamentul European având doar un rol consultativ în acest proces. Votul pozitiv al PE a fost deja dat, în luna iunie a anului trecut

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.