Două răspunsuri care ar putea să-ţi prezică succesul în viaţă

–          Care sunt cele mai deosebite două calităţi ale caracterului tău?

–          Ai un scop precis în viaţă? Unde te plasezi pe o scară de la 1 la 11?

Dacă răspunsul la prima întrebare se leagă de calităţi înrudite cu ambiţia şi ai dat un scor mare la a doua întrebare, este foarte probabil să ai o viaţă plină de succes, după cum reiese dintr-un studiu realizat de Universitatea Notre Dame, scrie Business Insider.

Profesorul Timothy Judge, coordonatorul studiului, a identificat ambiţia în răspunsurile a 717 indivizi cu un nivel mare de inteligenţă, testaţi de-a lungul a şapte decenii. Acestora le-au fost adresate cele două întrebări de mai sus, iar părinţilor două întrebări similare.

Concluzia lui Judge a fost: „Copiii care se declară ambiţioşi au rezultate mai bune la şcoală, optează pentru universităţi mai bine cotate, lucrează în medii mai prestigioase şi ajung să câştige mai mult”.

Deşi aceste aspecte ar părea evidente, ele vin în contradicţie cu o conotaţie socială negativă pe care o are ambiţia, percepută în aceeaşi măsură ca viciu şi virtute:

“Subiecţii din studiul meu nu au devenit lacomi sau nefericiţi din cauza ambiţiilor lor. Dimpotrivă, au ajuns la un nivel mai mare de implicare în activităţile educaţionale şi profesionale. Ceea ce înseamnă că ambiţia nu trebuie corelată neapărat cu un sentiment de dorinţă devoratoare pentru câştiguri sau ţinte de neatins”.

În timp ce ambiţia poate fi cheia succesului, ea nu este, totuşi,  direct corelată cu longevitatea şi o mai mare satisfacţie a vieţii.

„Poate că investiţiile în carieră se fac cu preţul acelor lucruri direct legate de longevitate: un stil de viaţă sănătos, relaţii stabile şi legături sociale de lungă durată”.

Majoritatea părinţilor vor să-şi vadă copii devenind ambiţioşi, să margă la cele mai bune şcoli, apoi să-şi construiască o carieră de succes. Cu toate că aceste dorinţe sunt îndreptăţite, Judge atenţionează că ele pot să nu îi facă, în mod necesar, şi fericiţi pe copii.

“Dacă cea mai mare dorinţă a ta este să-ţi vezi copiii având o viaţă sănătoasă şi fericită, poate ar trebui să iei în calcul să nu mai subliniezi atât de mult succesul profesional. Există limite la ceea ce ambiţia aduce în vieţile nostre sau ale copiilor noştri” a mai adăugat cercetătorul.

Foto: Succeed.scilearn.com

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.