EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Europa de Est sărbătoreşte primăvara cu mărţişoare

După una dintre cele mai reci ierni din ultimii zeci de ani, milioane de est-europeni sărbătoresc prima zi de primăvară calendaristică printr-un obicei de sorginte păgână, veci de secole: mărţişorul – transmite Associated Press.

În România, Bulgaria şi Republica Moldova, notează agenţia americană de presă, oamenii profită de faptul că iarna şi-a mai pierdut dinţii pentru a cumpăra şi face cadou mărţişoare în ziua de 1 martie, zi ce simbolizează speranţa adusă de primăvară.

Această zi de început de martie a fost aşteptată cu şi mai multă nerăbdare în acest an când iarna grea a făcut peste 650 de victime în această regiune est-europeană, izolând şi paralizând regiuni întregi sub straturi de zăpadă şi gheaţă.

Agenţia americană de presă explică faptul că marţişoarele, aşa cum se numesc în România şi în Republica Moldova, sau „martenitsi”, cum sunt numite în Bulgaria, sunt un fel de talismane menite să aducă noroc şi sunt însoţite de un şnuruleţ alb cu roşu ce simbolizează dragostea, sănătatea şi fertilitatea. De asemenea, agenţia americană explică faptul că denumirea mărţişor este derivată din numele lunii martie.

Aceste mărţişoare sunt oferite în special de către bărbaţi femeilor în România, dar sunt oferite şi bărbaţilor şi femeilor în provincia istorică Moldova şi în Republica Moldova, şi chiar şi animalelor în Bulgaria.

Aceste mărţişoare sunt prinse de haine cu ace, agăţate de poarta caselor sau chiar de zgărzile animalelor sau împodobesc coarnele vitelor.

Credinţa populară, explică AP, este că aceste mărţişoare îi apără pe cei ce le poartă de boală, de deochi şi de ghinion, asigurând în acelaşi timp fertilitatea animalelor din gospodărie şi o recoltă îndestulătoare.

Tinerele nemăritate îşi pun în unele părţi mărţişorul sub cât o piatră pentru a avea noroc în a-şi găsi alesul.

Culoarea albă a şnurului simbolizează puterea bărbaţilor din aceste locuri, pe când roşul simbolizează spiritul feminin.

În Bulgaria,
mărţişorul cel mai la modă în acest an este o copie a măştii zâmbitoare reprezentându-l pe Guy Fawkes, unul dintre conspiratorii catolici care a încercat să arunce în aer parlamentul britanic în 1605, mască devenită între timp simbolul Anonymus, adoptat de cei care luptă împotriva abuzurilor guvernelor şi marilor corporaţii.

De asemenea, în Bulgaria mărţişorul trebuie purtat până la 22 martie sau până când vezi o barză sau un copac înflorit. Apoi mărţişorul este agăţat de un copac, iar cel care l-a purtat îşi pune o dorinţă.

În Albania
copiii poartă „lidhka”, începând cu 14 martie, echivalentul mărţişorului, până când apar primele rândunici, iar apoi acest talisman este agăţat într-un copac pentru a alunga spiritele rele.

Însă chiar şi aceste tradiţii seculare est-europene sunt ameninţate de mărţişoarele produse în China, notează agenţia americană de presă.

„Sunt foarte multe mărţişoare aduse din China sau din alte ţări unde nu există această tradiţie şi sunt făcute din plastic. Aşa se pierde tradiţia”, explică Monica Petre, o vânzătoare de mărţişoare pe care le realizează singură din materiale biodegradabile – hârtie, lemn şi plante uscate, mai notează AP.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata