Formula de compromis susţinută de 25 de state Schengen, mai puţin Olanda – un eşec al unei politici europene, nu al României

0
Şeful Departamentului Schengen din MAI, secretarul de stat Marian Tutilescu, a declarat vineri (02 martie 2012), că o formulă de compromis susţinută de 25 de state membre Schengen, mai puţin de Olanda, este „un eşec al unei politici europene”, nu al României.

”Fiind o chestiune de noutate, va trebui să stabilim o strategie împreună cu celelalte ministere implicate – Ministerul Afacerilor Europene, Ministerul de Externe. Este o situaţie relativ nouă. Dar, pe de altă parte, în opinia mea, pentru că o formulă de compromis susţinută de 25 de state membre Schengen, mai puţin de Olanda, este un eşec al unei politici europene, nu un eşec al nostru, al României. Am îndeplinit toate condiţiile, am acceptat şi formule de compromis care ar fi trebuit, conform unei rezoluţii a Consiliului JAI din septembrie 2011, să se materializeze printr-o aderare iniţială pe frontierele maritime şi aeriene până cel târziu în 25 martie, la Consiliul JAI de săptămâna viitoare”, a afirmat şeful Departamentului Schengen din MAI.

Dar, a adăugat el, având în vedere poziţia Olandei, de a aştepta două rapoarte consecutive pe justiţie pozitive, „este limpede că nu se va realiza această formulă, iar situaţia pe frontierele terestre să se reanalizeze în iulie, acum, luarea unei decizii se tergiversează până în septembrie”.

”Nu e nimic de făcut în contextul acesta, al unanimităţii necesare pentru procesul de aderare, şi ca atare ne vedem nevoiţi să aşteptăm raportul din iulie şi apoi Consiliul JAI din septembrie, când ar trebui să se ia o decizie. Sigur că şi decizia aceasta poate fi situată pe două posibile scenarii – o decizie în trepte, cu aderarea pe frontierele maritime şi aeriene în ultima duminică din octombrie şi cu aderarea pe frontierele terestre la o dată ulterioară, precizată sau nu, sau aderare completă”, a apreciat Tutilescu.

În opinia sa, dacă raportul din iulie pentru România va fi pozitiv, atunci ţara noastră ar trebui să beneficieze de o aderare completă la Spaţiul Schengen.

„Dacă raportul nostru va fi pozitiv – şi sper din tot sufletul să fie aşa, şi am motive să cred că va fi pozitiv, având în vedere toate eforturile depuse de toate instituţiile statului pentru implementarea recomandărilor din raportul anterior – atunci ar trebui să beneficiem de o aderare completă. Am întrunit toate condiţiile, am făcut progrese pe mecanismul de justiţie, nu există niciun motiv de a lua o decizie cu aderarea în etape. Sigur că politicile europene sunt extrem de complicate în momentul de faţă, contextul este dificil şi vom vedea ce va fi”, a mai spus Tutilescu.

Liderii statelor membre ale UE au convenit joi seară, la finalul primei zile a Consiliului European de primăvară, să amâne până în luna septembrie o decizie privind eventuala aderare a României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.

În conferinţa de presă de la finalul primei zile a summitului UE, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat că după discuţii intense există o ‘foaie de parcurs’ privind extinderea Schengen. ‘Cerem Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne să adopte o decizie în luna septembrie. Până atunci, Consiliul va lucra asupra unui pachet de măsuri de reasigurare. (…) Există o dorinţă puternică’ pentru luarea unei decizii în septembrie, a spus Van Rompuy.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a apreciat că hotărârea Consiliului European ca o eventuală decizie privind extinderea spaţiului european de liberă circulaţie să fie luată în septembrie este o ‘chestiune de obiectivitate şi corectitudine’ faţă de cele două ţări aspirante – România şi Bulgaria.

Singura ţară care se opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este Olanda, care şi-a reafirmat joi poziţia, prin vocea premierului Mark Rutte. Haga a anunţat deja în repetate rânduri că doreşte să aştepte concluziile raportului din vara acestui an, elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare privind reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în cele două state.

Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie în unanimitate în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, Parlamentul European având doar un rol consultativ în acest proces. Votul pozitiv al Parlamentului European a fost deja dat, în luna iunie a anului trecut.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.