Martin Schulz: România şi Bulgaria au îndeplinit criteriile de aderare la spaţiul Schengen

0
România şi Bulgaria îndeplinesc toate criteriile pentru a intra în spaţiul Schengen, iar Serbia pe cele pentru a obţine statutul de candidat la aderarea la UE şi ea trebuie să primească acest statut, a declarat joi (01 martie 2012) preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, în intervenţia sa din prima parte a Consiliului European.”Dacă s-ar lua deciziile de a nu se acorda Serbiei statutul de ţară candidată şi de a nu admite România şi Bulgaria în spaţiul Schengen, pentru că state individuale le blochează din motive ce ţin de propriile interese politice, atunci o comunitate în care aceleaşi reguli se aplică tuturor va trebui să fie înlocuită cu una în care aceleaşi reguli se aplică unora, dar nu şi celorlalţi”, a spus Schulz.

El a adăugat că Tratatele de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, semnate în anul 2005, stabilesc criteriile ce guvernează aderarea ţărilor respective la spaţiul Schengen.

”Dacă aceste criterii sunt îndeplinite, ţările respective au revendicarea justificată de a adera la spaţiul Schengen. Anul trecut, Consiliul şi-a încheiat procesul de evaluare declarând în unanimitate că România şi Bulgaria au îndeplinit aceste criterii’‘, a menţionat Martin Schulz.

Pe agenda Consiliului European de primăvară, care se va încheia vineri la prânz şi consacrat mai ales subiectelor economice, figurează şi o discuţie despre dosarul extinderii Schengen.

Singura ţară care se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie este Olanda, care şi-a reafirmat joi poziţia, prin vocea premierul Mark Rutte, într-o întrevedere la Bruxelles cu Martin Schulz.

Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de unanimitate în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, Parlamentul European având doar un rol consultativ în acest proces. Votul pozitiv al PE a fost deja dat, în luna iunie a anului trecut.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.