EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Noua politică de confidenţialitate aplicată de Google de la 1 martie e ilegală, afirmă UE. Gigantul web merge mai departe

0

– Noua politică de utilizare a datelor, aplicată de Google de la 1 martie, încalcă drepturile de protecţie a utilizatorilor, au anunţat autorităţile europene într-un email către Larry Page, CEO Google, cu două zile înainte de activarea controversatei măsuri.  

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/google-politica.jpg

Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertate (CNIL), autoritatea franceză care s-a ocupat de investigarea cazului Google, susţine că „explicaţia gigantului în legătură cu felul în care va folosi datele utilizatorilor săi este vagă şi greu de înţeles chiar şi de profesionişti.”

Google a răspuns că va merge mai departe cu aplicarea noii politici, în ciuda reacţiilor autorităţilor: „Ne-am anunţat cei 350 de milioane de utilizatori şi am oferit notificări vizibile pe pagina noastră”, a scris Peter Fleischer, responsabil de politica de confidenţialitate.„Dacă ne oprim acum vom provoca, în mod sigur, confuzie în rândul utilizatorilor noştri.”

Google şi-a anunţat intenţiile în urmă cu o lună: informaţia obţinută de pe motorul de căutare sau de pe YouTube va fi folosită pentru a crea un profil mai amplu al unui utilizator, pentru a adapta serviciile de publicitate în Gmail – acesta fiind principala sursă de câştig pentru Google.

Vivian Reding, de la Comisia de Justiţie UE a considerat analiza CNIL binevenită şi a somat Google să îşi amâne politica.

Răspunsul gigantului web a fost că noua politică va ajuta utilizatorii să găsească un conţinut mai relevant şi le va permite să treacă dintr-un serviciu în altul cu mai multă uşurinţă.

„Această măsură a fost luată pentru a simplifica cele 70 de reguli ale servicilor Google, transformându-le într-o măsură unică şi transparentă, fără a încălca legile şi principiile de protecţie a datelor din UE. În felul acesta putem veni în întâmpinarea utilizatorilor noştri, vor putea face sugestii sau rafina rezultatele căutărilor lor, în baza preferinţelor identificate din Google+, Gmail sau YouTube”, a spus reprezentantul Google.

„Vom înţelege mai bine ce caută utilizatorii noştri şi vom furniza rezultate mai repede”, a mai adăugat acesta, arătându-se surpins de reacţia forurilor europene.

 Politica i-a îngrijorat şi pe miltanţii pentru protecţia datelor individuale şi pe bloggeri – site-ul ZDNet a afirmat că, în scurt timp, Google „va şti mai multe despre tine decât ştie partenerul tău de viaţă” şi a catalogat măsura ca fiind „Big Brother-ish”.

Uniunea Europeană a somat Google, în februarie, să oprească aplicarea noii măsuri până când investigaţii mai amănunţite vor fi evidenţiat consecinţele reale ale acestei politici: „Dat fiind numărul mare de sercivii pe care le oferiţi şi popularitatea acestora, schimbările din politica de  protecţie a datelor ar putea afecta mulţi cetăţeni din majoritatea statelor europene”, a afirmat Viviane Reding.

De asemenea, guvernul japonez a declarat ieri că va investiga, la rândul său, dacă noua măsură luată de Google încalcă legile japoneze, conform unui raport din Tokio Times.

Un militant pentru protecţia datelor, Alex Hanff, utilizator al platformei Android, a declarat că va da în judecată gigantul web, susţinând că schimbările pe care Google le-a făcut în politica sa de confidenţialitate nu erau incluse în contractul iniţial. Alţi utilizatori Android susţin că sunt cei mai afectaţi de hotărârea luată de Google.

„Schimbările acestea reprezintă o încălcare gravă a drepturilor mele, iar eu nu am consimţit ca Google să îmi folosească datele în acest fel”, subliniază Hanff.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.