Obama vorbeşte despre un sprijin „sacrosanct” al SUA pentru securitatea Israelului

0
Preşedintele american Barack Obama a calificat joi (01 martie 2012) sprijinul ţării sale pentru Israel ca fiind „sacrosanct” şi a subliniat necesitatea ajutării statului evreu de a-şi menţine „superioritatea militară”, cu patru zile înainte de a-l primi la Casa Albă pe premierul Benjamin Netanyahu, pe fondul tensiunilor cu Iranul.

Obama, aflat la New York pentru un eveniment de strângere de fonduri dedicate campaniei în vederea realegerii sale la 6 noiembrie, a vorbit în faţa susţinătorilor săi despre schimbările geopolitice provocate de revoltele populare din lumea arabomusulmană de la începutul lui 2011, relatează AFP şi EFE.

„Unul dintre obiectivele noastre pe termen lung este să facem în aşa fel încât angajamentul sacrosanct pe care îl avem faţă de securitatea Israelului să nu se traducă numai prin a-i furniza acestuia capacităţile militare de care are nevoie, nu numai prin a-i permite să deţină genul de superioritate militară necesară într-o regiune foarte periculoasă”, a explicat el.

SUA trebuie de asemenea să coopereze cu Israelul „pentru a încerca să clădească o pace durabilă în regiune. Şi este greu”, a remarcat Obama, ale cărui tentative de relansare a procesului de pace israeliano-palestinian au eşuat în pofida priorităţii pe care i-a acordat-o acestui dosar încă de la începutul mandatului său în ianuarie 2009.

Pe de altă parte, acest dosar a trecut în plan secund în ultimele luni, în condiţiile în care Israelul vorbeşte din ce în ce mai des despre un atac preventiv împotriva programului nuclear iranian, despre care statul evreu este convins că are o dimensiune militară, în ciuda dezminţirilor repetate ale Teheranului. Netanyahu, care se va întâlni luni cu Obama, a declarat în această săptămână că dosarul iranian va fi „principalul subiect” al discuţiilor cu liderul american.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.