Radu Graţian Gheţea: Sistemul bancar românesc poate finanţa proiecte de anvergură

Sistemul bancar românesc este solid şi poate finanţa proiecte diverse, inclusiv pe segmentul parteneriatului public privat, a apreciat, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi al CEC Bank, Radu Graţian Gheţea.

„În pofida crizei economice globalizate şi a numeroaselor semne de întrebare cu privire la evoluţiile viitoare, sistemul bancar românesc are capacitatea de a finanţa atât proiecte simple, la nivel de IMM-uri, cât şi proiecte de anvergură. În acest sens, băncile aşteaptă cu mare interes demararea marilor investiţii în Parteneriatele Publice Private.

De asemenea, cele două domenii care se întrepătrund, agricultura şi fondurile europene, vor reprezenta în 2012 interesul declarat al băncilor. Acestea ar putea fi elementele care ar defini evoluţia creditului bancar pe parcursul acestui an. Pe alte activităţi, cum ar fi de exemplu creditul de consum, nu estimez o creştere a interesului băncilor, ci, dimpotrivă, apreciez că se va rămâne în aceeaşi stare latentă”, a declarat Gheţea.

Preşedintele CEC Bank a subliniat că instituţia financiară pe care o conduce va continua să finanţeze cu precădere sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii.

„În ceea ce priveşte CEC Bank, banca va urmări cu precădere finanţarea IMM-urilor, a agriculturii şi administraţiilor publice locale, precum şi sprijinirea clienţilor pentru accesarea fondurilor europene. Prin urmare, intenţiile CEC Bank în ceea ce priveşte finanţarea agriculturii rămân neschimbate în 2012, în sensul că vom continua să finanţăm activităţile desfăşurate în agricultură, prin menţinerea şi îmbunătăţirea ofertelor de produse şi servicii adresate fermierilor şi producătorilor de produse alimentare prelucrate.

Finanţarea proiectelor cu accesare de fonduri europene şi garantate parţial cu scrisori de garanţie emise de FGCR reprezintă o prioritate în acest domeniu. Banca va fi în permanenţă în legătură cu MADR (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale n.r), APDRP (Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit n.r), APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură n.r) şi FGCR (Fondul de Garantare a Creditului Rural n.r), dar şi cu asociaţiile de producători în scopul asigurării unei abordări flexibile şi multilaterale a activităţilor din agricultură, zootehnie şi industria alimentară. Sperăm ca 2012 să fie un an cel puţin la fel de activ pe segmentul finanţărilor în domeniul agricol, precum a fost şi 2011”, a arătat preşedintele CEC Bank.

Gheţea consideră că fondurile europene sunt o alternativă viabilă care poate răspunde cererii de finanţare din piaţă.

„Referitor la finanţarea din fonduri europene, reamintim faptul că CEC Bank este una dintre primele bănci comerciale care au introdus în ofertă şi produse destinate beneficiarilor de fonduri europene. Sunt produse specifice, de la scrisoarea de garanţie bancară sau scrisoarea de confort, până la cele trei produse de creditare: linia de credit pentru investiţii, creditul de investiţii şi creditul punte.

Considerăm că aceste produse răspund nevoilor clienţilor noştri şi sunt competitive pe piaţa bancară. Aceste produse nu sunt destinate unui domeniu specific din economie, ci unor clienţi specifici: beneficiari de fonduri europene, fie că sunt autorităţi locale, IMM sau PFA. Mai mult decât atât, CEC Bank a pregătit personal specializat pe acest segment, care să răspundă nevoilor de informare ale potenţialilor beneficiari de fonduri europene.

Încercăm astfel să oferim consiliere financiară şi să-i sprijinim pe clienţi să încadreze ideea de proiect într-unul dintre domeniile de finanţare aprobate de CE.

Astfel, CEC Bank a lansat „Birourile de Fonduri Europene”, care s-au deschis la mijlocul anului 2010 în întreaga ţară. CEC Bank îşi va sprijini clienţii în implementarea proiectelor de accesare a fondurilor europene şi va colabora în continuare cu FNGCIMM pentru asigurarea unui grad ridicat de eligibilitate pentru cât mai multe proiecte”, a subliniat Radu Graţian Gheţea.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.