EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.04%)
CHF
4,50 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.44%)
BYN
1,67 RON
(+0.12%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(+0.42%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.19%)
INR
0,05 RON
(0%)

Judecătorii motivează măsura arestării preventive a lui George Costin

Faptul că a încercat să profite de pe urma participanţilor la revoluţia din decembrie 1989 demonstrează „calitatea umană destul de îndoielnică” a fostului secretar de stat George Costin şi a complicilor săi, Serafim Cotenescu şi Mihai Bolocan, se arată în motivarea arestării preventive dispusă în cazul celor trei de către judecătorii de la Tribunalul Argeş.

„Prin acţiunile lor, cei trei inculpaţi, iar dintre aceştia mai ales inculpatul C. G., conducătorul întregilor operaţiuni şi principalul beneficiar al acestora, au încercat să profite de o categorie de oameni care, în momentele din decembrie 1989, s-au găsit nu de puţine ori în situaţia de a fi răniţi sau omorâţi în diverse puncte din Bucureşti sau din ţară unde au avut loc cu adevărat evenimente revoluţionare. Aceste împrejurări denotă din partea inculpaţilor şi o calitate umană destul de îndoielnică, la un examen superficial pe care ni l-am îngăduit să-l facem asupra acestora din punct de vedere psihologic, suficient să extragem din aceste aprecieri consecinţe juridice de natură să justifice privarea lor de libertate”, se arată în încheierea de şedinţă.

Instanţa a constatat că cei trei inculpaţi sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni deosebit de grave, de spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat, săvârşite „într-un context legat de evenimente ce se bucură de o sensibilitate aparte în rândul opiniei publice, respectiv revoluţia din decembrie 1989”.

La luarea măsurii arestării preventive au contribuit şi mijloacele folosite de cei trei la săvârşirea infracţiunilor, constând în presiunilor exercitate asupra revoluţionarilor pentru ca aceştia să semneze contracte de reprezentare cu clauzele nefavorabile lor, de pe urma cărora inculpaţii au beneficiat de foloase materiale necuvenite.

„Că ne aflăm în prezenţa unui grup infracţional organizat rezultă din faptul că activităţile infracţionale ale inculpaţilor şi învinuiţilor au avut un caracter clandestin, iar din acest motiv este de la sine înţeles că grupul organizat nu a avut un statut bine afirmat în care să se distingă consimţământul la iniţiere, sprijinire şi aderare la activitatea infracţională”, se mai arată în motivarea arestării preventive.

George Costin, Serafim Cotenescu şi Mihai Bolocan, ultimii doi preşedinţii unor asociaţii locale de revoluţionari şi membri în structura centrală de conducere, au fost arestaţi preventiv pe 28 februarie, într-un dosar instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA.

George Costin şi Mihai Bolocan sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite şi spălare a banilor, ambele în formă continuată, precum şi constituire a unui grup infracţional organizat. La rândul său, Serafim Cotenescu este acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, în formă continuată, precum şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Ulterior reţinerii, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a dispus eliberarea lui George Costin din funcţia de secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor.

Potrivit procurorilor DNA, George Costin, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Decembrie 1989 Metrou România, împreună cu mai multe persoane, între care Mihai Bolocan şi Serafim Cotenescu, a constituit şi condus în perioada 2009 – 2011 un grup infracţional organizat care viza obţinerea de beneficii financiare. Grupul infracţional a fost organizat în perioada în care deţinătorii de certificat de revoluţionar în baza Legii nr.42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestui act şi pentru obţinerea adeverinţei în baza căreia urmau să beneficieze de indemnizaţiile conferite de Legea nr.341/2004.

„Inculpatul Costin George şi-a exercitat influenţa şi autoritatea asupra persoanelor îndreptăţite să preschimbe certificatele de revoluţionar, pentru a obţine pentru sine ori pentru altul sume de bani şi foloase necuvenite. Astfel (…) le-a impus membrilor să facă demersurile de preschimbare numai prin asociaţie şi nu în nume personal (…) avertizându-i că, în caz contrar, vor fi excluşi din asociaţie. În acest fel, persoanele (…) au fost determinate să încheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, după obţinerea drepturilor legale, să plătească asociaţiei anumite sume de bani, şi anume 12.000 de lei şi 5% din suma totală încasată sau 15% din suma totală încasată cu titlu de indemnizaţie reparatorie începând cu anul 2004. În baza contractelor de reprezentare s-a constatat că a fost obţinută suma totală de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei, au fost viraţi în conturile personale ale inculpatului Costin George”, se arată într-un comunicat al DNA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata