Parchetul, dispus să recunoască lipsa de răspundere penală a lui Breivik

Parchetul norvegian s-a declarat vineri (02 martie 2012) dispus, sub anumite condiţii, să recunoască lipsa de răspundere penală a lui Anders Behring Breivik, autorul atacurilor din 22 iulie, soldate cu 77 de morţi, încadrare care i-ar permite acestuia să nu ajungă la închisoare, ci într-un centru psihiatric, transmite AFP.

În stadiul actual, Breivik va fi urmărit în justiţie cu prevederile referitoare la crime comise de persoane fără discernământ, a indicat procurorul regal, rezervându-şi dreptul de a-şi modifica poziţia dacă vor apărea noi elemente privind sănătatea mintală a agresorului.

„În acest stadiu al procedurii de punere sub acuzare, nu sunt întrunite condiţiile pentru a cere o pedepsa cu închisoarea obişnuită”, se afirmă în instrucţiunea transmisă de acesta procurorilor de caz.

„În actul de acuzare, parchetul trebuie să îşi rezerve dreptul, la proces, de a cere o pedeapsă cu închisoarea sau de reţinere în siguranţă de 21 de ani /pedeapsa maximă în Norvegia – n.red./ pe baza tuturor probelor aduse în faţa tribunalului”, se mai spune în instrucţiuni.

Indiferent de concluziile experţiilor asupra sănătăţii sale mintale, Behring Breivik va fi adus în faţa justiţiei norvegiene începând din 16 aprilie.

Ultimul cuvânt îl vor avea judecătorii, care se vor prounţa, la finalul procesului, asupra responsabilităţii penale a acuzatului sau a lipsei acesteia, ca şi asupra pedepsei.

O nouă expertiză psihiatrică a lui Breivik este în curs după ce primele două dispuse de tribunalul din Oslo au provocat un val de indignare anul trecut, concluzionând că agresorul este psihotic şi, prin urmare, nu ar trebui să fie pasibil de pedeapsa cu închisoarea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.