Siria: fotograful Paul Conroy denunţă „un masacru fără discernământ”

0

Fotograful britanic Paul Conroy, evacuat în această săptămână din Siria, a declarat că oraşul Homs, supus represiunii armatei siriene, nu este teatrul „unui război”, ci al „unui masacru fără discernământ”, într-un interviu difuzat vineri (02 martie 2012) de Sky News.

„Acesta nu este un război. Este un masacru, un masacru fără discernământ de bărbaţi, femei, copii”, a declarat Paul Conroy pentru acest canal de televiziune, pe patul său de spital în Marea Britanie, unde este îngrijit pentru răni mai ales la picior.

Fotograful liber profesionist, care lucra în Siria pentru ziarul britanic Sunday Times, a explicat că el se simte „remarcabil de bine ţinând cont de circumstanţe”. „Am nişte găuri mari în picior şi ei au scos o schijă de 7,6 cm din spatele meu”, a povestit Paul Conroy.

În fiecare dimineaţă, în jurul orei 6.30, „începeau bombardamentele” la Homs /centrul Siriei/, a afirmat fotograful, evacuat la începutul acestei săptămâni din Siria unde a fost rănit în timpul bombardării oraşului Homs. „Este aproape ca un atac psihologic… Am lucrat în mai multe zone de război. Nu am mai văzut sau trăit bombardamente ca acolo. Era sistematic”, a mai spus el.

Armata siriană „se deplasa sistematic în cartiere cu muniţie folosită pe câmpul de luptă”, a adăugat Paul Conroy, 47 de ani.

„Nu aveau niciun obiectiv… În ultima săptămâna intensitatea bombardamentelor a crescut în fiecare zi… După ce camerele de filmat vor fi plecat, numai Dumnezeu ştie ce se va întâmpla… Locuitorii din Homs veneau la mine şi mă întrebau + Unde este ajutorul?+ şi nu aveam niciun răspuns”, a explicat el.

„Sunt mii de persoane la Homs… Este plin de oameni care aşteaptă să moară. Ei nu văd niciun ajutor, nimic, stau doar şi aşteaptă momentul când soldaţii vor intra sau un obuz le va sparge uşa”, a mărturisit fotograful.

Paul Conroy a fost rănit săptămâna trecuta într-un bombardament la Homs ce a costat viaţa colegei sale americane de la Sunday Times, Marie Colvin, şi a fotografului francez Rémi Ochlick. Jurnalista franceză Edith Bouvier, rănită în acelaşi atac, s-a întors în Franţa vineri, aminteşte AFP.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.