EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,19 RON
(-0.01%)
GBP
5,48 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.85%)
CAD
3,18 RON
(-0.02%)
BGN
2,43 RON
(-0.1%)
RUB
0,06 RON
(-0.38%)
ZAR
0,30 RON
(-0.33%)
BRL
1,11 RON
(+1.15%)
CNY
0,62 RON
(-0.02%)
INR
0,06 RON
(-0.02%)

ANAR: Risc de blocaje cu gheţuri pe Dunăre şi pe râurile din nordul, centrul şi estul ţării

0
Riscul producerii de blocaje cu gheţuri pe Dunăre, dar şi pe unele râuri din nordul, centrul şi estul ţării, rămâne în continuare ridicat, în timp ce debitele apelor vor fi în creştere, cu atingerea şi depăşirea cotelor de atenţie pe unele sectoare, relevă prognoza Administraţiei Naţionale ”Apele Române’ /ANAR/, publicată luni.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă) au fost în diminuare, restrângere şi chiar eliminare pe râurile din vestul şi sud-vestul ţării, în timp ce pe celelalte râuri s-au menţinut fără modificări importante.

Potrivit sursei citate, în perioada următoare nu există riscul producerii unor fenomene cu risc major, debitele urmând să fie staţionare, cu excepţia râurilor din bazinele Vişeu, Iza, Tur, Someşul inferior, Crasna, Barcău, Crişuri, unde vor fi în scădere, a cursului mijlociu şi inferior al Timişului, şi a cursurilor inferioare ale Begăi, Bârzavei, Caraşului, Cernei şi Nerei, unde vor fi în creştere, din cauza propagării.

Din datele Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor /INHGA/ reiese, totodată, că formaţiunile de gheaţă vor fi în uşoară intensificare pe râurile din nordul, centrul şi estul României şi se vor menţine fără modificări importante pe celelalte râuri.

Izolat, pe unele râuri mici, ca urmare a dislocării şi îngrămădirii formaţiunilor de gheaţă, se pot produce blocaje de gheţuri care pot duce la creşteri artificiale însemnate de niveluri, cu atingerea şi depăşirea cotelor de atenţie pe unele sectoare de râu din sudul şi estul ţării.

În ceea ce priveşte situaţia hidrologică de pe Dunăre, debitul fluviului la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (5.000 metri cubi/secundă) şi va ajunge în data de 11 martie până la valoarea de 5.600 metri cubi/secundă, însă sub media multianuală a lunii martie, de 6.700 metri cubi/secundă.

În aval de Porţile de Fier, debitele Dunării vor fi în creştere pe sectoarele Gruia – Olteniţa şi la Tulcea şi în scădere pe sectorul Călăraşi – Isaccea.

ANAR atrage atenţia că există în continuare riscul producerii de blocaje de gheţuri pe Dunăre, unde pot avea loc creşteri şi variaţii însemnate de niveluri, din cauza fragmentării, dislocării, îngrămădirilor de gheţuri, în special în zona malurilor, a porturilor şi a pontoanelor. De asemenea, formaţiunile de gheaţă existente pe Dunăre, aval de Cernavodă, se vor menţine fără modificări importante.

Pe sectorul Cernavodă – Vadu Oii curg sloiuri pe 10 – 30% din suprafaţa apei, pe sectorul Brăila – Isaccea vor fi în continuare poduri de gheaţă, iar pe braţul Chilia şi în Delta Dunării se vor menţine blocajele de gheţuri. De altfel, aglomerările de sloiuri de la Isaccea (judeţul Tulcea) conduc la creşterea nivelului Dunării peste cota de atenţie.

În conformitate cu programul de iarnă, ANAR, prin unităţile sale aflate în subordine (administraţii bazinale de apă şi sistemele de gospodărire a apelor), asigură monitorizarea continuă a cursurilor de apă şi acordă sprijin autorităţilor responsabile, după caz, cu personal şi utilaje, pentru eventualele intervenţii în secţiunile critice cu aglomerări de gheţuri, se menţionează în informarea Administraţiei.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.