Arahnofobia: Cu cât ne temem mai mult de ei, cu atât îi vedem mai mari

– O cercetare recentă relevă că, în cazul celor care se tem de păianjeni, capacitatea lor de a estima dimensiunea „animăluţului” este invers proporţională cu frica resimţită. Studiul arahnofobiei a evidenţiat un aspect interesant: cu cât este mai mare frica, cu atât mai exagerată estimarea, scrie Telegraph.

Teama iraţională de păianjeni afectează jumătate din populaţia feminină a globului şi unul din şase bărbaţi, deşi majoritatea îşi ignoră frica, luându-şi toate măsurile pentru a evita contactul cu aceste vietăţi. Foarte puţini sunt cei care merg să caute un remediu la specialişti.

Cercetarea amintită arată că cele mai multe dintre victime îşi supraestimează „adversarii” când încearcă să îi descrie, deşi de cele mai multe ori realitatea este cu mult mai puţin înfricoşătoare.

Studiul a fost realizat pe 57 de subiecţi care au fost supuşi unor teste de intensitate diferită. Aceştia au fost rugaţi să se apropie de un recipient în care se afla un păianjen şi apoi să traseze o o linie care să arate cât de mare este nevertebrata. Cei care prezentau cel mai mare nivel de frică nu au fost capabili să traseze linia corect nici având „subiectul” în faţa ochilor, iar mulţi au trasat linii care depăşeau de două-trei ori dimensiunea reală a păianjenului.  

Rezultatele acestui studiu oferă o înţelegere mai bună a felului în care fobia afectează percepţia indivizilor asupra obiectelor sau a vietăţilor de care le e teamă, şi poate ajuta medicii să găsească remedii mai eficiente pentru asemenea afecţiuni.

Psihologul Michael Vasey de la Universitatea Ohio a declarat: „Dacă cineva e înspăimântat de păianjeni, va avea tendinţa de a-i vedea mai mari şi mai înfricoşători, ceea ce le va alimenta fobia şi o va acutiza, făcând-o din ce în ce mai greu de depăşit”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.