Bogdan Baltazar: Autorităţile trebuie să facă eforturi mai susţinute pentru atragerea de investiţii străine

Consultantul financiar Bogdan Baltazar consideră că autorităţile române trebuie să facă eforturi mult mai susţinute, după semnarea Tratatului fiscal al Uniunii Europene /UE/, pentru a atrage investiţii străine care să aducă bani la buget şi să creeze locuri de muncă.

„Pentru Uniunea Europeană, vremea relaxării fiscale s-a încheiat. După trei ani grei de criză, din păcate trebuie să strângă şi mai tare cureaua şi să cheltuie banul public cu atenţie maximă. România nu face excepţie, iar ca stat semnatar va avea o autonomie redusă în deciziile privind cheltuielile bugetare. În condiţiile în care investiţiile nu mai sunt prioritatea statului român, este cu atât mai important ca autorităţile să facă eforturi mult mai susţinute pentru a atrage investitori privaţi, în special investiţii străine care să aducă şi bani la buget şi care să creeze locuri de muncă, atât de necesare în vremuri de criză”, a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care România a semnat vineri, la Bruxelles, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul uniunii economice şi monetare.

Prin disciplina fiscală pe care o impune, tratatul este văzut ca un instrument care să ducă la creştere economică durabilă, ocuparea forţei de muncă, competitivitate şi coeziune socială în Uniunea Europeană. În acelaşi timp, aceeaşi disciplina fiscală riscă să limiteze disponibilitatea statelor semnatare către investiţii.

„Este trist şi revoltător faptul că România nu are proiecte „la cheie”, gata să pornească, iar investiţiile străine directe sunt în cădere liberă. Ştiu un singur proiect major care poate fi implementat rapid, îl ştie toată lumea, e vorba de proiectul minier de la Roşia Montană, o investiţie directă de două miliarde de dolari. Totuşi, răspunsul autorităţilor, oricare ar fi el, trenează de ani buni. Ce semnal dă România investitorilor, prin această lipsă de decizie? O ţară în dezvoltare are nevoie de industrie, nu putem să supravieţuim doar prin construcţia de maşini a celor de la Dacia”, consideră Bogdan Baltazar.

Importanţa industriei, în special a industriei extractive pe plan european este susţinută şi de recentul parteneriat pentru inovaţie în domeniul materiilor prime propus de Uniunea Europeană, care îşi propune să crească producţia proprie de materii prime a Uniunii şi implicit la scăderea dependenţei de importuri.

Potrivit consultantului financiar, parteneriatul, propus în ultima zi a lunii februarie, va coaliza statele membre, companiile şi cercetătorii în efortul de a intensifica activităţile de explorare, extracţie şi procesare a materiilor prime.

În legătură cu această coaliţie europeană ce îşi propune să creeze noi locuri de muncă, Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, se declară un susţinător al investiţiilor.

„Susţinem cu tărie o revigorare a producţiei industriale în România, care ar fi o sursă sigură de creştere economică reală, pe termen lung. Industria extractivă are un potenţial uriaş de dezvoltare şi de creare de locuri de muncă, dar ea nu se poate face fără investiţii masive. Cu bani de la buget, România nu poate decât să închidă mine, fără ca nici măcar să le ecologizeze. Banii privaţi sunt cei care pot redeschide minele, pe baze moderne şi viabile”, a afirmat liderul confederaţiei sindicale Meridian.

După 1998, în România s-au închis 550 de mine şi au rămas fără loc de muncă peste 80.000 de oameni, iar numărul disponibilizaţilor din sectorul minier continuă să crească.

„Sigur că nu ne vom întoarce la mineritul tradiţional şi nici nu este benefic să ne propunem asta. Este nevoie de un minerit modern şi performant, care să utilizeze cele mai bune practici disponibile. O industrie minieră modernă aduce beneficii atât economiilor, cât şi oamenilor, prin miile de locuri de muncă pe care le creează”, a concluzionat Ion Popescu, preşedintele confederaţiei sindicale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.