Crin Antonescu despre Schengen: România nu şi-a jucat suficient toate cărţile

0

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, afirmă că România „nu şi-a jucat suficient toate cărţile” şi că negocierile referitoare la Tratatul de stabilitate fiscală ar fi fost un bun prilej pentru ca ţara noastră să-şi rezolve problema aderării la spaţiul Schengen.

„Pe fond, este de necontestat că România şi actuala Putere ar fi trebuit să aibă o politică mult mai fermă în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, eficienţa în sistemul vamal. Au crezut că îi pot păcăli cu tot felul de lucruri declarate, cu tot felul de bilanţuri triumfaliste în această privinţă şi iată că nu i-au păcălit pe toţi. Cred, pe de altă parte, foarte realist, că România nu şi-a jucat suficient toate cărţile într-un ansamblu mai larg.

Fiecare ţară are nişte probleme, există momente când alţii au nevoie de tine şi pe care trebuie să le foloseşti să-ţi rezolvi problemele tale. De exemplu, atunci când Germania sau Franţa au avut nevoie şi de România pentru a impune acest Tratat de stabilitate fiscală probabil ar fi fost un bun prilej pentru România să-şi rezolve probleme ale ei, cum ar fi aderarea la spaţiul Schengen”, a declarat Crin Antonescu într-un interviu acordat AGERPRES, care va fi difuzat integral duminică.

El a susţinut că îi este greu să spună cum ar trebui să abordeze autorităţile române problema cu Olanda, în contextul în care nu dispune de toate datele negocierilor în cazul amânării unei decizii cu privire la aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie. „Sunt comentarii din afară, pentru că în asemenea chestiuni trebuie să dispui de toate datele de care numai cei care sunt la Putere pot dispune”, a subliniat preşedintele PNL.

Liderii ţărilor UE au decis zilele trecute să amâne până în septembrie decizia privind intrarea în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, potrivit proiectului declaraţiei finale a summitului desfăşurat la Bruxelles.

Olanda este singura ţară care se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie.

Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie în unanimitate în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.