Fostul secretar de stat George Costin şi complicii săi rămân în arest

Curtea de Apel Piteşti a respins ca nefondat, vineri seară, 2 martie, recursul formulat de fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, George Costin, faţă de măsura arestării preventive dispusă de Tribunalul Argeş.

Instanţa a respins şi recursurile celorlalţi doi inculpaţi arestaţi în acelaşi dosar, Serafim Cotenescu şi Mihai Bolocan, preşedinţii unor asociaţii de revoluţionari din Câmpulung Muscel şi respectiv Buzău.

Decizia Curţii de Apel Piteşti, care confirmă măsura arestării preventive dispusă de Tribunalul Argeş, este definitivă.

George Costin, Serafim Cotenescu şi Mihai Bolocan au fost arestaţi preventiv pe 28 februarie, într-un dosar instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

George Costin şi Mihai Bolocan sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite şi spălare a banilor, ambele în formă continuată, precum şi constituire a unui grup infracţional organizat.

La rândul său, Serafim Cotenescu este acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, în formă continuată, precum şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Ulterior reţinerii, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a dispus eliberarea lui George Costin din funcţia de secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor.

Potrivit procurorilor DNA, George Costin, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Decembrie 1989 Metrou România, împreună cu mai multe persoane, între care Mihai Bolocan şi Serafim Cotenescu, a constituit şi condus în perioada 2009 – 2011 un grup infracţional organizat care viza obţinerea de beneficii financiare. Grupul infracţional a fost organizat în perioada în care deţinătorii de certificat de revoluţionar în baza Legii nr.42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestui act şi pentru obţinerea adeverinţei în baza căreia urmau să beneficieze de indemnizaţiile conferite de Legea nr.341/2004.

„Inculpatul Costin George şi-a exercitat influenţa şi autoritatea asupra persoanelor îndreptăţite să preschimbe certificatele de revoluţionar, pentru a obţine pentru sine ori pentru altul sume de bani şi foloase necuvenite. Astfel (…) le-a impus membrilor să facă demersurile de preschimbare numai prin asociaţie şi nu în nume personal (…) avertizându-i că, în caz contrar, vor fi excluşi din asociaţie.

În acest fel, persoanele (…) au fost determinate să încheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, după obţinerea drepturilor legale, să plătească asociaţiei anumite sume de bani, şi anume 12.000 de lei şi 5% din suma totală încasată sau 15% din suma totală încasată cu titlu de indemnizaţie reparatorie începând cu anul 2004. În baza contractelor de reprezentare s-a constatat că a fost obţinută suma totală de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei, au fost viraţi în conturile personale ale inculpatului Costin George”, se arată într-un comunicat al DNA.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.