Grecia/Athos: Părintele Efrem, stareţul Mânăstirii Vatoped, condamnat într-unul din dosare pentru obstrucţionarea justiţiei

Egumenul Mânăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, arhimandritul Efrem, care se află în arest preventiv de la sfârşitul lunii decembrie în închisoarea Korydallo din capitala elenă, a fost din nou condamnat pentru obstrucţionarea justiţiei, într-unul din dosarele cu multe ramificaţii legate de aşa-numitul schimb de proprietăţi între mânăstire şi statul grec, după rejudecarea cazului la Curtea de Apel a Thraciei, informează RIA Novosti, citând mass-media elenă.

Instanţa a decis că Părintele Efrem, monahul Arsenie şi judecătoarea Maria Psaltis sunt vinovaţi de întârzierea punerii în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti, în cazul schimbului de proprietăţi ale mânăstirii de pe lacul Vistonida, şi a decis condamnarea lor la şase luni de închisoare cu suspendare.

O primă decizie a Curţii de Apel, prin care Părintele Efrem, monahul Arsenie şi judecătoarea Maria Psaltis – preşedintele primei instanţe, considerată vinovată de încălcarea confidenţialităţii judecătoreşti şi de abuz în serviciu, având autori morali pe cei doi monahi -, erau condamnaţi la 10 luni de închisoare cu suspendare, a fost anulată de Curtea Supremă de Justiţie /Aeropag/ în ianuarie 2012, dosarul fiind retrimis la Curtea de Apel. După rejudecarea cazului, pedeapsa a fost redusă la şase luni de închisoare cu suspendare.

Părintele Efrem, considerat unul din cei mai cunoscuţi si apreciaţi duhovnici din Sfântul Munte Athos, a fost arestat în ajunul Sărbătorii Crăciunului şi plasat în arest preventiv, fiind acuzat într-un alt dosar de comiterea de ilegalităţi într-o afacere de schimb de terenuri între mânăstire şi stat, care ar fi adus mari prejudicii statului grec.

Părintele Efrem a solicitat la 30 ianuarie comutarea detenţiei sale preventive în eliberare condiţionată, făcând referire în cererea sa la ”starea sănătăţii sale şi la faptul că locul său de reşedinţă este cunoscut şi, prin urmare, nu poate fi bănuit că ar putea să fugă din ţară”. În cererea sa, părintele Efrem evoca din nou nevinovăţia sa în cazul schimbului de proprietăţi imobiliare dintre mănăstire şi statul grec. Curtea de Apel de la Atena a respins însă la 9 februarie cererea sa de eliberare condiţionată.

O nouă cerere de eliberare a părintelui Efrem a fost înaintată Consiliului Curţii, o decizie fiind aşteptată în zilele următoare.

Arestarea în ajunul Crăciunului a egumenului Efrem a provocat multă îngrijorare şi nedumerire şi a ridicat mai multe semne de întrebare în lumea creştin-ortodoxă, mai mulţi ierarhi din Grecia, Rusia, Bulgaria, România reacţionând faţă de gestul autorităţilor elene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.