EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Premierii României şi Republicii Moldova cer sancţiuni dure pentru cei implicaţi în scandalul vizelor

0
Premierul român, Mihai-Răzvan Ungureanu, şi omologul său moldovean, Vlad Filat, s-au pronunţat, sâmbătă,3 martie, la Iaşi, în favoarea unor măsuri aspre în cazul funcţionarilor implicaţi în scandalul privind fraudele la acordarea cetăţeniei române unor persoane din Republica Moldova.

„Este o dovadă a faptului că instituţiile statului funcţionează foarte bine. Ceea ce nu poate controla, însă, o instituţie a statului este lăcomia unora dintre funcţionarii publici. Şi îmi pare rău să o spun, dar aceasta este un inamic al acţiunii guvernamentale şi este motivul pentru care acest guvern este cât se poate de serios atunci când se referă la combaterea corupţiei”, a declarat Ungureanu, în conferinţa de presă de la finalul şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova.

La rândul său, premierul moldovean a arătat că subiectul privind acordarea frauduloasă a vizelor este analizat de instituţiile publice din cele două state.

„Acest subiect vizează agenda activităţilor instituţiilor abilitate atât din România, cât şi din Republica Moldova. Şi vreau să vă spun că instituţiile îşi fac datoria. Şi, în acest context, vreau să vă mai spun ceva: indiferent de domeniul aflat în discuţie, orice încălcare de lege trebuie să fie sancţionată prompt şi dur, aşa cum prevede actul normativ”, a subliniat Vlad Filat.

Funcţionari de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Bucureşti – Biroul de evidenţă a persoanelor nr. 5 şi Serviciul de Stare Civilă sector 1 sunt suspectaţi că au primit mită pentru a elibera paşapoarte româneşti pentru cetăţeni din Republica Moldova.

Într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie remis pe 1 martie se preciza că în anchetă sunt suspectaţi doi lucrători de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (instituţie în subordinea Ministerului Justiţiei), două persoane angajate pe bază de contract la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Bucureşti – Biroul de evidenţă a persoanelor nr. 5 şi doi lucrători de la Serviciul de Stare Civilă sector 1 (la transcriere de acte de stare civilă).

Procurorii au efectuat pe 1 martie percheziţii domiciliare la 32 de adrese din Bucureşti şi împrejurimi – oraşele Chitila, Otopeni – şi din judeţul Teleorman, fiind ridicate diferite sume de bani în lei şi valută (mii de euro, documente de stare civilă).

Investigaţiile în cauză au fost derulate în colaborare cu Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei din cadrul Guvernului Republicii Moldova şi Procuratura Republicii Moldova, informaţiile furnizate de aceste autorităţi contribuind în mod decisiv la identificarea şi probarea activităţii infracţionale a unora dintre intermediari.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.