Putin revine la Kremlin pentru un mandat de şase ani

0
Liderul naţional rus Vladimir Putin a fost ales duminică , 4 martie 2012, preşedinte al Rusiei cu aproximativ 62,55% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale difuzate de Comisia Electorală Centrală, după centralizarea a 29% din sufragii.Revenirea lui Putin la Kremlin era una previzibilă, el fiind cel mai popular lider al Rusiei, în ciuda mişcărilor de protest ale opoziţiei, acutizate după legislativele din 4 decembrie, câştigate de partidul său, Rusia Unită.Deşi observatorii independenţi şi candidaţii partidelor de opoziţie afirmă că la scrutinul de duminică s-au înregistrat peste 3.000 de nereguli, şeful staffului electoral al lui Vladimir Putin, Stanislav Govoruhin, a declarat că acestea sunt „cele mai curate alegeri din istoria Rusiei”.Fost agent KGB în Germania Democrată, Vladimir Putin a impus în cei 12 ani aflaţi la putere un sistem politic peste măsură de dur, în numele „stabilităţii” şi în detrimentul libertăţilor.

În august 1999, când a fost numit premier de preşedintele de atunci Boris Elţin, discreditat şi ‘învins’ de alcool, Rusia era o ţară slăbită de criza economică din 1998.

Un om al disciplinei şi un mare iubitor de public, acest jurist de formaţie care a lucrat în serviciul sovietic de informaţii externe a început să reconstruiască autoritatea în stat, formând o „verticală a puterii” ce depindea doar de el.

Boris Elţin şi anturajul său au fost seduşi de discreţia şi eficacitatea acestui om cu privirea pătrunzătoare. Putin a lucrat la primăria oraşului Sankt Petersburg, apoi în administraţia Kremlinului, înainte de a fi ‘paraşutat’ în 1998 în fruntea FSB (serviciul intern de securitate, succesor al KGB).

Vladimir Putin dorea să pună punct dezintegrării Rusiei, fiind profund marcat de prăbuşirea Uniunii Sovietice, pe care a trăit-o etapă cu etapă la Dresda, în Germania de Est, unde s-a aflat la post, trimis de KGB, din 1985 până în 1990. De altfel, el avea să califice mai târziu dispariţia URSS drept „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX”.

Cultivându-şi deja imaginea de dur, la 1 octombrie 1999, în urma unui atentat, el începe al doilea război în Cecenia, un conflict sângeros, marcat de atrocităţi şi de bombardarea fără discernământ a capitalei cecene Groznâi.

Cu acest război va începe popularitatea lui în Rusia, iar Occidentul îşi va forma despre el imaginea unui lider autoritar.

Boris Elţin demisionează la sfârşitul anului 1999 şi îi încredinţează prerogativele lui Vladimir Putin, care se impusese deja ca noul personaj forte al ţării, imagine pe care o are şi astăzi.

Ales cu uşurinţă şef al statului în anul 2000, Putin se bazează tot mai mult pe ‘structurile de forţă’ (servicii secrete, poliţie, armată) şi pe apropiaţi din Sankt Petersburg, oraş în care s-a născut la 7 octombrie 1952.

Apropiindu-se de sfârşitul celui de-al doilea mandat consecutiv, în 2008, şi nevoit să abandoneze Kremlinul, el nu a renunţat totuşi la putere, încredinţându-i preşedinţia unuia dintre apropiaţi – Dmitri Medvedev – şi preluând funcţia de premier.

După aproape patru ani, Putin a rămas adevăratul om forte al ţării.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.