Suplimentele cu vitamina E, responsabile de scăderea masei osoase

0

Suplimentele cu vitamina E pot duce la subţierea oaselor, avertizează o echipă de cercetători niponi, condusă de dr. Shu Takeda de la Universitatea Keio din Tokyo.

Cercetări anterioare efectuate pe animale au arătat că cele mai multe forme de vitamina E stimulează producerea unor celule care distrug masa osoasă a organismului. În urma acestui experiment, oamenii de ştiinţă japonezi nu mai au niciun dubiu că procese similare apar şi în organismul uman, transmite The Press Association.

Cea mai comună formă a vitaminei E este alfa-tocoferol, un puternic antioxidant cu rol esenţial în stimularea imunităţii organismului, care reduce riscul de boli de inimă, cancer, cataractă şi contribuie la diminuarea capacităţilor cognitive odată cu înaintarea în vârstă.

Dar, aşa cum s-a dovedit, vitamina E interferează cu procesul de distrugere şi construire a unei ţesături osoase noi. Atunci când osul se distruge, celulele osteoclaste permit eliberarea unor substanţe minerale, care ulterior sunt prelucrate pe parcursul unui aşa-numit proces de resorbţie.

Potrivit experţilor, dacă vitamina D favorizează creşterea ţesutului osos, alfa-tocoferol, dimpotrivă, duce la distrugerea acestuia.

Aşa cum a demonstrat experimentul pe rozătoare modificate genetic, scăderea cantităţii de vitamina E administrate a dus la o creştere accelerată a masei osoase. Atunci când unor şoareci obişnuiţi le-a fost administrată vitamina E, în decurs de opt săptămâni s-a putut observa o scădere a masei osoase cu 20%.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.