Ungureanu, despre relaţia sa cu Filat: Vorbim aceeaşi limbă, gândim şi simţim la fel, în funcţii omoloage. E unic

Premierul român Mihai-Răzvan Ungureanu a rememorat, sâmbătă,3 martie, perioada în care era student la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, la fel ca şi omologul său moldovean, Vlad Filat, şeful Executivului de la Bucureşti remarcând unicitatea situaţiei în care cei doi se află, fiind prim-miniştri, vorbind aceeaşi limbă şi gândind la fel.

Într-o conferinţă de presă comună, la finalul şedinţei celor două guverne, care a avut loc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, premierul român a făcut trimitere la cuvintele rectorului acestei instituţii de învăţământ superior, Vasile Işan, care remarcase situaţia în care se află premierii României şi Republicii Moldova.

„Avem amintirile comune ale unor studenţi. Oameni care, ştiindu-se din sălile aceleiaşi universităţi, nu au doar ce să-şi spună unul celuilalt, ci au şi ce face împreună. Profesorul universitar ieşean, actualul rector al Universităţii, remarca faptul că este o onoare pentru noi doi, dar şi pentru universitate deopotrivă, ca doi absolvenţi ai aceleiaşi universităţi, de-o generaţie, să se regăsească în poziţii omoloage la aceeaşi masă, vorbind aceeaşi limbă, gândind la fel şi simţind la fel. Eu cred că este unic”, a spus Ungureanu.

Premierul român, care până atunci folosise numai formule de politeţe, protocolare în dialogul cu omologul său moldovean, l-a invitat pe un ton familiar pe Vlad Filat să-şi povestească amintirile din facultate, la insistenţele unei jurnaliste din Republica Moldova.

„Spune tu, că eşti oaspete!”, l-a îndemnat Ungureanu pe Filat.

Şeful Guvernului de la Chişinău a mărturisit că, revenit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, după 20 de ani, simte aceeaşi energie care l-a ajutat pe parcursul vieţii.

„Se spune de obicei că omul sfinţeşte locul. Cel puţin în cazul meu, pot să vă spun că sunt şi situaţii când şi locul sfinţeşte omul. La distanţă de 20 de ani, simt aceeaşi energie pe care am simţit-o când eram student în aceste locuri, energie care m-a ajutat pe tot parcursul vieţii. Prima zi de aflare a mea în calitate de student la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a fost în acest loc, unde am avut întâlnire cu rectorul. A fost un moment foarte foarte emoţionant”, a rememorat Vlad Filat.

Premierul moldovean a menţionat că nu poate spune că îl cunoştea foarte bine pe Ungureanu când erau studenţi amândoi, dar s-au mai întâlnit apoi, în anii 1998 – 1999.

„Feriţi-vă să socotiţi acum, domnule prim-ministru!”, i-a spus Ungureanu lui Filat.

În acest context, premierul român a arătat că detaliile biografice comune i-au ajutat pe cei doi să găsească soluţii pentru problemele României şi ale Republicii Moldova.

„Mă bucur că partenerul direct pe care îl am este domnul prim-ministru Filat, de care mă leagă şi detalii biografice comune, cum ar fi faptul că am absolvit oarecum în acelaşi timp această universitate, dar şi faptul că de multe ori prin relaţia dintre noi, prin faptul că am avut în diferite situaţii nevoie unii de ceilalţi, am reuşit să găsim soluţii la probleme care privesc în egală măsură România şi Republica Moldova”, a spus Mihai-Răzvan Ungureanu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.