Volumul de activitate înregistrat în 2011 la nivelul instanţelor a fost de aproximativ 3,2 milioane de dosare

0
Volumul total de activitate înregistrat la nivelul instanţelor judecătoreşti în 2011, exceptând instanţele militare, a fost de aproximativ 3,2 milioane de dosare, în creştere cu 8% comparativ cu anul anterior, în timp ce schemele instanţelor au fost majorate cu doar 0,62%, se arată în Raportul privind starea justiţiei în 2011 publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).Potrivit Consiliului, cu toate că şi numărul cauzelor soluţionate la nivel naţional în 2011 a crescut cu 10% faţă de anul anterior, numărul dosarelor nesoluţionate rămase în stoc la sfârşitul acestei perioade s-a majorat cu 7% faţă de anul anterior.

„În acest context, trebuie subliniată situaţia dificilă a instanţelor care, deşi au soluţionat de la an la an tot mai multe dosare, se confruntă, în acelaşi timp, cu o creştere exponenţială a stocurilor finale, fapt ce va duce, dacă trendul se menţine, la blocarea activităţii acestora”, se spune în document.

CSM menţionează că se evidenţiază, ca şi în anii anteriori, trei curţi de apel, trei tribunale şi 6 judecătorii cu un număr foarte mare de cauze de soluţionat comparativ cu celelalte, şi anume Curtea de Apel Bucureşti, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Bucureşti, Tribunalul Constanţa, Tribunalul Dolj şi Judecătoria Timişoara, Judecătoria Iaşi, Judecătoria Constanţa, Judecătoria Sectorului 2, Judecătoria Sectorului 3 şi Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti.

Comparativ cu anul 2007, cea mai importantă creştere în 2011 a fost înregistrată în materia litigiilor de muncă şi asigurărilor sociale (procentul fiind de 178 % în cazul curţilor de apel şi de 88% în cazul tribunalelor), în materia contenciosului administrativ (procentul fiind de 137% în cazul curţilor de apel şi de 200% în cazul tribunalelor), precum şi în materia insolvenţei (procentul fiind de 190%).

Sursa citată precizează că sporirea accentuată a volumului de activitate a condus, faţă de anul 2007, la creşterea încărcăturii pe judecător cu 88% în cazul curţilor de apel,cu 43% în cazul tribunalelor şi cu 76% în ceea ce priveşte judecătoriile.

Media naţională a încărcăturii pe judecător şi a celei pe schemă, înregistrate în anul 2011 – 1.101 cauze/906 cauze la judecătorii, 1.058 cauze/928 cauze la tribunale şi 1.034 cauze/950 cauze la curţile de apel – a fost depăşită de un număr de 31 de judecătorii, 17 tribunale şi 10 curţi de apel.

Consiliul subliniază că încărcături similare au fost înregistrate şi la nivelul instanţei supreme, respectiv 942 cauze pe judecător.

De asemenea, volumul total al dosarelor penale de la nivelul parchetelor în 2011 a fost de aproape 1,7 milioane dosare, în creştere cu 9% comparativ cu anul anterior, în timp ce schemele parchetelor au fost majorate cu 1,82%.

Cu excepţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a înregistrat un volum de dosare penale cu 14% mai mic comparativ cu anul anterior, toate parchetele au înregistrat o creştere a volumului de dosare în 2011, cea mai mare creştere având loc la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii, urmată de cea a parchetelor de pe lângă tribunale şi de cea a parchetelor de pe lângă curţile de apel, în această ordine.

Totodată, creşterea semnificativă a volumului de activitate s-a repercutat şi asupra încărcăturii pe procuror, care a crescut de la 149 de dosare, în anul anterior, la 171 de dosare în 2011, în cazul parchetelor de pe lângă tribunale şi de la 1.323 la 1.347 de dosare în ceea ce priveşte parchetele de pe lângă judecătorii.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.