EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Alina Gorghiu (PNL): Principala problemă a sistemului de justiţie rămâne finanţarea

0

Principala problemă a sistemului de justiţie din România rămâne finanţarea, a declarat deputatul PNL Alina Gorghiu, marţi,6 martie, la Parlament, la o dezbatere pe marginea raportului FACIAS (Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului) pe 2011 asupra practicii judiciare şi independenţei justiţiei din România.

„Oricine s-ar afla la guvernare ar trebui să ia în considerare finanţarea sistemului de justiţie. Pentru că, din păcate, în cascadă, toate consecinţele derivă din subfinanţarea sistemului de justiţie”, a declarat Alina Gorghiu.

Ea a subliniat faptul că o posibilă soluţie ar fi modificarea legislaţiei, în sensul revenirii sumelor încasate din taxa de timbru la instanţele de judecată.

„Avem un proiect de foarte mult vreme şi se discută trecerea taxelor de timbru în bugetul instanţelor. Spun asta eu acum, au spus-o şi cei din guvernele trecute, o spun şi cei din guvernul actual, dar nu se întîmplă nimic.(…) Mi se pare ilegal ca tu ca sistem de justiţie să produci prin taxele de timbru o grămadă de bani la bugetul de stat care să nu-ţi intre ţie în buget şi să meargă spre administraţiile locale”, a declarat deputatul PNL.

Gorghiu a subliniat că nu vrea să spună că administraţiile locale nu ar administra corect banii din taxa de timbru, dar „atâta vreme cât eu ca instanţă produc aceşti bani să mă şi bucur de aceşti bani”. „În al doilea rând ar trebui ca acest buget să fie administrat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie . (…) Dacă vrem depolitizarea şi administrarea cum trebuie a bugetului din sistemul judiciar, cred că banii trebuie administraţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a mai declarat Alina Gorghiu.

Deputatul liberal a punctat şi necesitatea existenţei managerului de instanţă, precum şi o abordare care să conducă la puncte de vedere convergente între Ministerul Justiţiei, CSM şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor pe diverse proiecte legislative aflate în dezbatere.

Deputatul conservator Bogdan Ciucă, prezent la dezbaterea FACIAS, a afirmat printre altele că este necesară înfiinţarea instanţelor de tutelă, precum şi necesitatea unei mai bune informări a publicului cu privire la modalităţile alternative la instanţe pentru rezolvarea unor speţe „graţioase”, cu grad litigios scăzut, cum ar fi instituţia mediatorului, arbitrajul sau chiar activitatea notarială.

Totodată, a mai spus Bogdan Ciucă, Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui regândit din punct de vedere organizatoric, astfel încât un membru al CSM să fie desemnat pentru un mandat mai mare de un an de zile, lucru care i-ar permite o mai eficientă implementare a proiectelor.

Raportul FACIAS pe 2011 a reţinut printre alte disfuncţionalităţi ale sistemului judiciar românesc următoarele aspecte: practica neunitară a instanţelor din România, frecventa invocare a viciilor de procedură, supraaglomerarea completelor de judecată prin numărul mare de dosare aflate pe rolul acestora, activitatea CSM excesiv remunerată, încurajarea tacită a discriminării, nerespectarea hotărârilor judecătoreşti de către instituţiile statului, nerespectarea deciziilor CEDO de către statul român

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.