Coardele de vioară pot fi realizate şi din fire de păianjen

0

– Un cercetător nipon a folosit mii de fire de  păianjen pentru a crea un set de coarde pentru vioară, scrie BBC News. Faţă de coardele folosite în mod tradiţional, acestea produc un „timbru catifelat şi profund”.  

Shigeyoshi Osaki, de la Universitatea de Medicină Nara din Japonia, a studiat ani de zile proprietăţile mecanice ale firelor de păianjen. Pentru experimentul său, acesta a folosit 300 de femele păianjen de Nephila maculata – una dintre speciile renumite pentru complexitatea pânzelor ţesute. Pentru fiecare coardă, cercetătorul a folosit între 3.000 şi 5.000 de fire unice, răsucite într-o singură direcţie. 

Specialistul a verificat apoi tensiunea firelor obţinute  – un factor esenţial pentru violoniştii care caută să evite ruperea coardelor în mijlocul concertului.

O imagine microscopică a coardelor astfel obţinute arată că, în timp ce firele sunt perfect rotunde, în secţiunea transversală componentele se văd comprimate în forme diferite, dar se combină totuşi perfect, fără interstiţii.

Dr. Osaki sugerează că aceasta este caracteristica ce dă firelor rezistenţă şi, foarte important, tonul  lor unic: „Coardele de vioară realizate din firele de păianjen pot deveni obiecte cu valoare adăugată, deoarece produc un timbru muzical distinct pentru violoniştii şi iubitorii de muzică din lumea întreagă”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.