EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

De ce oamenii puternici iau decizii greşite

1

– Un studiu realizat la Universitatea din California de profesorul Nathanael Fast a arătat că, în lumea afacerilor, puterea „nelimitată” poate afecta luarea deciziilor, scrie BusinessNewDaily.

„Iluzia controlului absolut, care devine o etichetă a puterii, îi face pe oameni să fie încrezători în abilitatea lor de a lua cele mai bune decizii”, a confirmat cercetătorul.

Studiul a avut la bază analiza episodului British Petroleum. Directorii companiei petroliere au minimizat riscurile potenţiale asociate cu activităţile lor din Golful Mexico, susţinând că este, practic, imposibil ca un accident major să aibă loc vreodată. Împotriva tuturor previziunilor, o platformă petrolieră a explodat în 2009, ucigând 11 muncitori şi provocând daune de peste 100 miliarde de dolari.

„Ceea ce am descoperit de-a lungul studiului este că puterea duce la impresia de hiper-precizie, de unde tendinţa de a supraestima acurateţea cunoştinţelor şi corectitudinea deciziilor luate” a adăugat Fast.

Cercetătorii au explorat această temă, conferindu-le subiecţilor lor responsabilităţi de conducere înalte sau roluri cu putere mică de decizie. Aceştia au fost, apoi, invitaţi să parieze bani pe capacitatea lor de a răspunde la 6 întrebări amănunţite.

Cei care au fost făcuţi să se simtă puternici au pierdut mai mulţi bani pariind pe competenţele personale, în timp ce restul subiecţilor şi-au calculat şansele cu un simţ al realităţii mai evident.  

“Liderii care devin importanţi factori de decizie găsesc metode pentru a evita asemenea probleme”, a pus Fast. Cei mai eficienţi lideri sunt cei care se înconjoară de oameni ce îşi păstrează exerciţiul critic şi luciditatea: „Ca deţinător al puterii, cel mai inteligent lucru pe care poţi să îl faci este să aduni în jurul tău oameni competenţi care îţi vor analiza decizile şi cărora nu le e teamă să-ţi pună la îndoială ideile”, a adăugat cercetătorul.

Ironia este că studiul arată tocmai contrariul: cu cât devin oamenii mai puternici, cu atât consideră mai puţin că au nevoie de ajutor în luarea deciziilor corecte.

„Puterea este un elixir, un drog care hrăneşte stima de sine şi care trece prin creier, repetându-ţi mereu cât de grozave sunt ideile tale” a spus şi Adam Galinsky, de la Kellogg School on Management de la Universitatea Northwestern, coautor al studiului. Această „aronganţă” îi face pe cei puternici vulnerabili la luarea deciziilor, determinându-i să facă, uneori, greşeli colosale.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. scari gaurite de... spune

    ARE CUMVA ‘INTERESE’ profesorul Nathanael Fast SA FACA DECLARATII DE GENUL ASTA???….RASPUNS: DA. JIDANII SUNT BAGATI IN NUMAR IMPRESIONANT IN FUNCTII DE CONDUCERE IN LUMEA INTREAGA.SI-NCA UN LUCRU: SE MANANCA INTRE EI DEASEMENEA!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.