Isărescu: BNR are o rezervă substanţială de bani tipăriţi

0
Banca Naţională a României (BNR) are o rezervă substanţială de bani tipăriţi, de câteva zeci de procente din masa monetară, a declarat marţi, la o conferinţă pe tema masei monetare şi a inflaţiei, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Nu înseamnă că numerarul respectiv creează inflaţie, sperăm să nu fie folosit. Este un stoc indispensabil pentru funcţionarea sistemului de plăţi”, a spus oficialul BNR.

Isărescu a explicat că în luna decembrie a fiecărui an masa monetară creşte în termeni reali cu 8-10% pentru că este luna în care se fac cadouri şi creşte cererea de numerar.

„România a trăit de mai multe ori panică bancară, în 1992, în 1994, iar ultima de proporţii a fost în 2000 şi nu am tratat-o cu sfaturi. La ghişeu, unde sunt mai mulţi care vor să îşi retragă banii, să ţii o predică despre cât de periculoasă este tiparniţa de bani ar creşte cererea de numerar”, a spus guvernatorul băncii centrale.

El a mai spus că între masa monetară şi inflaţie corelaţia este mai complicată decât este prezentată uneori în spaţiul public. „Credem că a simplifica această corelaţie şi a prezenta-o publicului nu este deloc folositor (…) Dacă n-am fi lăsat economia să se monetizeze nu ştiu dacă am fi avut această creştere economică din perioada 2000-2008”, a arătat şeful băncii centrale.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.