Sorin Oprescu doreşte includerea centrului vechi al Bucureştiului în Patrimoniul UNESCO, după modelul capitalei Elveţiei

Includerea centrului vechi al Bucureştiului în patrimoniul UNESCO, după modelul oraşului Berna, capitala Confederaţiei Elveţiene, ar putea fi o modalitate de prezervare a culturii şi istoriei capitalei României, este una din concluziile la care a ajuns primarul general, Sorin Oprescu, aflat în vizită oficială în Elveţia, după ce luni a discutat pe această temă cu omologul său elveţian, Alexander Tschappat.

Alexander Tschappat a arătat că prin includerea centrului vechi al Bernei în patrimoniul UNESCO gradul de responsabilizare al proprietarilor de clădiri din zona respectivă a crescut considerabil, fără niciun fel de implicaţii de natură financiară, precum acordarea de subvenţii din partea Municipalităţii Bernei.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti, dialogul pe această temă dintre cei doi primari a fost iniţiat de către Sorin Oprescu, interesat de modalităţile pe care omologul său din Berna le-a identificat pentru protejarea vechilor zone istorice ale oraşului pe care îl administrează.

Citeste si:  La pas prin Bucureşti: Muzeul Naţional Filatelic

„O astfel de abordare merită a fi avută în vedere şi pentru Bucureşti”, a afirmat Oprescu, care şi-a reiterat convingerea că „în această perioadă, poate mai mult decât oricând, este vremea oraşelor şi a colaborărilor dintre acestea în găsirea de soluţii comune, la probleme comune, ştiut fiind că, uneori, punţile dintre comunităţi se pot lega mai repede şi pot fi mai trainice decât cele dintre guverne”.

În cursul acestei dimineţi, Sorin Oprescu s-a întâlnit cu Alexander Tschappat, primarul oraşului Berna.

Alexander Tschappat a salutat vizita primarului general al Bucureştiului în capitala Confederaţiei, considerând că aceasta reprezintă un bun prilej pentru cei doi oficiali de a-şi împărtăşi din experienţa în domeniile de interes comun, în beneficiul comunităţilor pe care le reprezintă.

Citeste si:  Proiect major de tratare a apelor uzate din jurul Bucureştiului, finanţat de UE cu 130 de milioane de euro

În întărirea acestei opinii, Sorin Oprescu a subliniat similaritatea problemelor cu care se confruntă cele două capitale, pronunţându-se în favoarea aplicării unor soluţii deja validate.

Sorin Oprescu a menţionat dorinţa Municipalităţii Bucureştiului de a beneficia de pe urma experienţei Bernei în domeniul incinerării deşeurilor menajere, avantajele acestei metode fiind deja recunoscute.

Primarul Alexander Tschappat l-a asigurat pe omologul său de la Bucureşti de tot sprijinul şi deschiderea necesară din partea specialiştilor elveţieni implicaţi în problematicile de mediu, urmând ca în acest sens să fie stabilit un colectiv de lucru.

Citeste si:  Deficitul extern al României s-ar putea menţine în jurul valorii de 4-5%

În încheiere, Sorin Oprescu i-a adresat lui Alexander Tschappät invitaţia de a efectua o vizită oficială la Bucureşti şi de a asista, alături de alţi primari de capitale europene, la Finala Europa League ce urmează să se desfăşoare pe Arena Naţională, la data de 9 mai 2012.

Primarul general, Sorin Oprescu, se află în aceste zile într-o scurtă vizită oficială în Confederaţia Elveţiană, la invitaţia omologilor săi din Berna şi Geneva.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata