Ungureanu, despre şeful ANAF: Analizez această cerere; nu am nicio frână politică să acţionez chirurgical

0

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a precizat luni seară ,5 martie,că analizează cererea Opoziţiei referitoare la demisia şefului ANAF, punctând că va judeca în funcţie de calitatea actului de decizie şi a execuţiei în interiorul respectivei structuri şi că nu există nicio „frână politică” pentru a acţiona „chirurgical”.

„Nu numai că analizez această cerere. Analizez toate sesizările de gen, în cazul la care vă referiţi, la prima întâlnire a comitetului interministerial dedicat combaterii evaziunii fiscale am susţinut o limită de timp şi o ţintă de recuperare a veniturilor din taxare la bugetul de stat. Să nu judecaţi în ce măsură această ţintă este reală sau fictivă. Eu vă spun numai că este o ţintă.

În funcţie de felul în care această ţintă este măcar în apropierea eforturilor voi judeca şi calitatea actului de decizie şi a execuţiei în interiorul structurii la care v-aţi referit. Vă repet, nu am o frână politică şi nu evit în niciun moment ca de la ministru până la ultimul secretar de stat, până la directorii de deconcentrate să acţionez exact în acelaşi fel, chirurgical şi fără să am un calcul în spate”, a spus Ungureanu, la TVR, întrebat dacă analizează cererea preşedintelui PSD, Victor Ponta, referitoare la demisia şefului ANAF, Sorin Blejnar.

El a subliniat că gestul PDL de a nu cere o cenzură de ordin politic a fost unul „admirabil”. „În momentul în care m-am întâlnit cu situaţii unde un şef al unei instituţii birocratice trebuia schimbat, am făcut-o foarte repede. Cazul POSDRU era atât de evident încât problema ar trebui să se pună, cel puţin în opinia mea, cum de nu a fost schimbat înainte să ajung la Guvern. Dar las asta deoparte.

Puteţi fi convins de două lucruri: că nu am absolut niciun calcul de ordin personal în a face schimbări indiferent de natura lor şi indiferent cât de mult pot să doară la nivelul structurilor politice care au propus oameni incompatibili cu aşteptările guvernului de la ei. Sunt un premier independent, susţinut de o coaliţie politică şi cu un guvern politic care urmează liniile directoare ale unui program de guvernare politic.

Ce-mi oferă această coaliţie şi în special PDL-ul în acest moment? Capacitatea de a opera în interiorul resursei umane implicate în conducerea administraţiei centrale, fără să existe o frână, o cenzură de ordin poltic. Mie mi se pare că este un gest admirabil, eu nu le-am cerut, am avut pretenţiile mele când s-a constituit guvernul”, a completat Ungureanu.

Premierul a precizat că atitudinea PDL-ului îi întăreşte poziţia, menţionând că va face uz de ea şi că nu este de ajuns să ai un ministru bun, ci este nevoie de un întreg aparat. „Sunt 12 ani de când lucrez în administraţia publică centrală şi te învaţă ceva totuşi aceasta, spre deosebire de canibalismul de operetă la care se pretează unii, să aprecieze un om după ceea ce face.

Pe mine mă interesează modul în care o numire în funcţia unei structuri a administraţiei centrale performează de la momentul T zero care înseamnă începutul lunii februarie”, a mai spus premierul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.