Din nou, UDMR şantajează Guvernul

Vicepremierul Marko Bela susţine că dacă nu se va găsi o soluţie cu privire la situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş până săptămâna viitoare, personal, se gândeşte să renunţe la prezenţa sa în Guvern, punctând că se pune sub semnul întrebării şi prezenţa UDMR în coaliţie.„Deocamdată nu avem niciun fel de rezultat (în discuţiile din coaliţie – n.r.). Toată lumea este de acord că situaţia poate fi deblocată numai prin hotărâre de guvern, dar nu am reuşit să cădem de acord cu conţinutul hotărârii de guvern. Colegii din PDL ne-au cerut un răgaz până luni, fiindcă trebuie să discute în partid, deci am convenit că luni reluăm discuţia, dar trebuie să vă spun că dacă săptămâna viitoare nu se găseşte o soluţie convenită de către toată coaliţia, eu, personal, nu pot să merg mai departe. Şi, bineînţeles că se pune sub semnul întrebării şi prezenţa UDMR în coaliţie”, a declarat marţi, 6 martie,Marko Bela.

Reprezentanţii coaliţiei de guvernământ s-au reunit în şedinţă la Palatul Victoria marţi, de la ora 16,00, discuţiile durând mai bine de trei ore.

Liderii UDMR au atras atenţia, în ultima perioadă, cu privire la faptul că Legea Educaţiei este aplicată parţial, în contextul în care la UMF Târgu Mureş nu a fost înfiinţată o linie în limba maghiară.

Vicepremierul Marko Bela a afirmat, săptămâna trecută, că în privinţa Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş este necesar să se clarifice relaţia dintre etnii şi că „se pare că situaţia e mult mai gravă decât anii trecuţi”.

„Am un sentiment că tot ce s-a construit în 20 de ani alţii încearcă să dărâme acum, făcând uz de faptul că situaţia maghiarilor din Transilvania este mai fragilă. Peste tot ne lovim de lipsa solidarităţii, cooperării. (…) Legea Educaţiei declară obligativitatea acestui aspect (multiculturalismul – n.r.).

Cum s-a făcut la Universitatea Babeş-Bolyai, cum s-a făcut la Universitatea de Arte din Târgu Mureş, aşa se va face şi la UMF, unde profesorii maghiari trebuie să decidă asupra problemelor educaţiei maghiare. (…) Trebuie să respectăm toate rezultatele acestei legi, într-o perioadă foarte scurtă.

Dacă eu accept implementarea la modul selectiv a Legii Educaţiei, care fără noi nu ar fi fost adoptată, şi dacă acceptăm unele măsuri dificile şi acceptăm să nu respectăm anumite reglementări, atunci acceptăm că în România nu mai avem lege, Constituţie”, spunea Marko Bela.

Acesta a susţinut că opoziţia manifestată la UMF Târgu Mureş faţă de înfiinţarea liniei maghiare ascunde „o luptă între diferite interese, pentru că organizarea unei entităţi separate ar reduce unele drepturi de care beneficiază unele cadre universitare”.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.