Cristian Diaconescu: Am suficiente elemente să cred că în vară va fi ultimul raport MCV

0
Ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, s-a declarat miercuri seară,7 martie,  la Bruxelles, optimist în legătură cu posibila ridicare a Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) privind reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, apreciind că există suficiente argumente în sprijinul ideii că raportul CE din vara acestui an va fi ultimul din cadrul MCV.

”Pe actualul sistem, am suficiente elemente să cred că va fi ultimul raport din cadrul MCV. (…) Ca evaluare generală, am fost de acord asupra faptului că MCV a avut un impact pozitiv privind funcţionarea instituţională, cadrul juridic de aplicare şi o anumită cultură la nivelul sistemului judicar, care au asigurat funcţionarea statului de drept în condiţii normale, europene, în ţara noastră”, a spus Diaconescu, la finalul întâlnirii avute cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day.

În cadrul discuţiei, oficialul român i-a transmis Comisiei Europene să aibă în vedere că România, ”stat european, predictibil şi cu elemente certe privind funcţionarea instituţională a sistemului judiciar şi nu numai” poate beneficia de mai multă încredere privind propriile capacităţi de a se evalua, de a identifica vulnerabilităţile din sistemul său judiciar şi de a lua măsurile necesare fie politic, fie legislativ, fie profesional pentru a le înlătura.
”Cred că România trebuie să treacă în mod categoric de la stadiul de monitorizat pe acest palier la cel de partener, care are ca şi Comisia Europeană interesul de a îmbunătăţi sistemul judiciar, în special în interesul cetăţenilor români”, a adăugat Cristian Diaconescu.

Referitor la ceea ce se va întâmpla după ce actualul mecanism de monitorizare se va ”epuiza decizional”, în condiţiile în care în vara acestui an va avea loc o evaluare cuprinzătoare la 5 ani de la introducerea MCV, şeful diplomaţiei române a menţionat că va trebui găsită ”o soluţie adecvată momentului în care se găseşte astăzi România, cu ameliorări evidente în privinţa funcţionării sistemului judicar”.

”Criteriile pe baza cărora vom lua o decizie în această perioadă se vor referi la România ca stat membru al UE cu progrese, spunem noi, ireversibile faţă de perioada în care MCV a fost creat. Din acest punct de vedere, decizia va trebui să fie una orientată spre viitor şi nu spre trecut”, a menţionat ministrul de externe.

El a precizat că nu a discutat ”nici despre o înlocuire, nici despre o înlăturare” a MCV. ”Deocamdată, evaluăm care sunt paşii pe care trebuie să îi urmăm. Din punctul nostru de vedere, simpla idee de înlocuire este simplistă”, a adăugat oficialul român.

Diaconescu a reafirmat poziţia părţii române potrivit căreia condiţionalităţile din cadrul MCV nu trebuie legate de alte dosare, precum aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. ”Unele state membre preiau elemente din rapoartele MCV şi le folosesc pentru a lua decizii în cu totul alte domenii.

Acest lucru nu este corect din punct de vedere juridic şi onest din punct de vedere politic, iar decizia pe care va trebui să o luăm în perioada următroare va trebui să fie cât se poate de clară şi din acest punct de vedere”, a mai spus Cristian Diaconescu. În a doua zi a vizitei sale la Bruxelles, ministrul român de externe se va întâlni joi, la sediul NATO, cu secretarul general al organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen, şi cu adjunctul acestuia, Alexander Vershbow.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.