EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

ECONOMIE LA FACTURI. Panouri de încălzire solară ultra-ieftine, realizate din… cutii de bere

6

– Lumea e în continuă schimbare, din păcate nu întotdeauna în bine. Migraţia grosului bazei de producţie spre Asia face ca forţa de muncă europeană şi nord-americană să se vadă din ce în ce mai puţin şi mai “economic” utilizată iar, ca o consecinţă directă, nivelul de trai începe să şchioapete pretutindeni în aceste părţi ale lumii.

În plus, România s-a ales, în cei 20 de ani de combinaţie între o falsă democraţie şi un mix de capitalism de cumetrie şi din cel sălbatic, cu o economie al cărei volum şi specializare pot fi puse sub semnul întrebării.

Cu excepţia industriei auto şi a unor rare excepţii de produse înalt tehnologizate, mărfurile româneşti înglobează prea puţină plusvaloare, cu rezultatul firesc al unor câştiguri mai mici. În termeni macroeconomici, producem puţin şi ieftin.

Ca atare, calitatea vieţii majorităţii oamenilor, deşi are un potenţial înalt dat de libertatea pieţei şi de facilitatea accesului la cele mai noi tehnologii, are de suferit masiv în realitate din pricina derivei economice şi sociale care rezultă în insuficienţa banilor necesari asigurării fie şi unui trai decent.

În aceste condiţii, aşa cum am mai scris, una din soluţiile identificate de un număr semnificativ de oameni pentru a face faţă presiunii acestor vremuri a fost şi este mutarea de la oraşe la ţară, eveniment soldat cu reducerea semnificativă a cheltuielilor. Continui să cred că aceasta e o abordare corectă, în pofida unor comentarii critice la unele articole anterioare pe teme similare.

Una din cele mai scumpe componente ale traiului modern este energia, ale cărei facturi ne încovoaie financiar pe cei mai mulţi dintre noi. Dar, dacă ne mutăm la ţară, vom dori să avem măcar parţial, în casă, confortul de la oraş. Aceasta înseamnă de multe ori facturi ridicate la energia electrică.

Haideţi să vedem în continuare câteva soluţii pentru a mai reduce aceste facturi.

 

Panouri de încălzire solară ultra-ieftine

Unul din preferatele mele, un proiect casnic incredibil de simplu, ieftin şi eficient, îl constituie panoul de încălzire solară, fie pentru aer, fie pentru apă, realizat din… cutii de bere!

Cutia de bere e confecţionată industrial din aluminiu (75% din producţia mondială foloseşte acest material, 25% utilizează oţel nichelat (de fapt acoperit cu staniu). Aluminiul e un bun conducător termic iar grosimea neglijabilă a pereţilor cutiei de bere sau suc face ca efectul disipării termice să se manifeste aproape instantaneu.

Plasată în plin soare şi într-o seră, o cutie de aluminiu vopsită în negru mat şi umplută cu apă va acumula o cantitate de căldură uluitoare. Cum putem utiliza acest lucru în folosul propriu? Realizând un panou din coloane alăturate de astfel de cilindri din aluminiu puşi punul peste altul, “îmbrăcat” într-o cutie termo-izolată şi cu o faţă dublu vitrată. Eficienţa unui astfel de “dispozitiv” simplu e de-a dreptul incredibilă.

Cum se procedează? Se decupează capacul de sus al cutiei, suplimentar înlăturării căpăcelului original, prin interiorul bordurii. Se practică o gaură de 3-4 cm diametru şi în partea de jos, păstrând elementele de rezistenţă ale cutiei. Se suprapun cutiile (se îmbină perfect, capăt de sus în capăt de jos), în două moduri, funcţie de destinaţie.

Dacă folosim panoul pentru încălzirea aerului dintr-o încăpere, nu e necesară o pastă de îmbinare.

Dacă folosim panoul pentru generarea apei calde, îmbinarea cutiilor între ele trebuie izolată cu clei siliconic.

Se plasează “tuburile” astfel obţinute, unul lîngă altul, într-o cutie plată, cu dimensiuni adaptate pentru a cuprinde diametrul cutiilor plus un strat termoizolator din polistiren de 2 cm grosime, precum şi o lungime şi lăţime convenabile. Se vopseşte suprafaţa expusă la soare a cutiilor în negru mat.

Se creează în cutia panoului o incintă de intrare a agentului termic şi o alta de ieşire, cu găuri interioare corespondente în dreptul coloanelor din cutii de bere, precum cele din fotografia alăturată şi câte o gaură exterioară pentru intrare şi ieşire.

La panourile pentru apă această incintă şi legăturile ei cu coloanele de încălzire vor fi hidroizolate.

Pentru panourile cu aer circulaţia se poate realiza prin folosirea ca micro-ventilatoare a unor coolere de la computere dezafectate. Panourile de încălzit apa vor funcţiona pe principiul termo-sifonului, expediind natural apa încălzită din capătul de sus al panoului spre rezervorul termoizolat situat deasupra panoului. Sigur că aceasta se face printr-o conductă de asemenea termoizolată, care va intra în rezervor prin partea superioară.

Din acelaşi rezervor, dar de această dată din partea de jos, coboară o altă conductă, tot termoizolată, spre panoul solar, având acces prin capătul inferior al acestuia. Pe aici, apa rece, care coboară în mod natural, fiind mai “grea” decât cea caldă, e recirculată spre panoul de încălzire. Sistemul nu este presurizat şi nici nu are nevoie: folosim gravitaţia pentru a obţine, prin simpla cădere, viteza necesară a apei la ieşirea prin para de duş sau prin bateria cu robineţi.

Evident că după folosire, rezervorul se umple din nou, cu ajutorul unei pompe electrice sau chiar manual. Similar, pentru încălzirea aerului, panoul va fi plasat la un nivel inferior camerei de încălzit, conducta de aer cald va intra în cameră undeva la nivelul şoldului unui adult iar cea de absorbţie va prelua aerul printr-o gură de aerisire situată la nivelul solului.

Materiale detaliate, necesarul de scule şi multe alte informaţii utile se pot obţine gratuit de pe internet, dacă folosiţi motoarele de căutare şi unele expresii cheie precum “pop can water heater”, “pop can solar heater” etc. Sau, de ce nu, expresii romaneşti precum “incalzire prin cutii de bere”.

Iată aici o descriere suficient de clară a realizării unui panou pentru aer:

http://blog.hemmings.com/index.php/2007/04/26/almost-free-garage-heat-just-drink-a-lot-of-soda/.

Link-ul de mai jos redă o discuţie în limba română pe acelaşi forum Softpedia, despre panourile de încălzire a aerului:

http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t784047.html

Avantajele unei astfel de construcţii sunt evidente: materialul de transfer termic, altfel foarte costisitor, il obţinem practic gratis. Restul e relativ ieftin: panouri de PFL, PAL sau OSB, puţin polistiren expandat, două geamuri de sticlă sau chiar unul singur, dacă nu dorim o suprafaţa dublu vitrată.

Ion SCUTARU

Articole pe aceesi temă:

ECONOMIE LA FACTURI. Un panou solar de încălzire, creat dintr-un furtun. Numai bun pentru nevoile unei bucătării!

– Dan şi Denise Rojas sunt un cuplu de tineri americani pasionaţi de energia regenerabilă, “green power”, cum o numesc ei. Cei doi au şi un “channel”, o pagină dedicată pe portalul de video sharing YouTube, unde ne oferă un număr impresionant de filmări  întreprinse în spiritul utilizării energiei regenerabile în gospodărie, a construirii cu […]

Continuă să citeşti…

loading...

Citește și
6 Comentarii
 1. mara spune

  Ma inscriu in club!
  Sint de acord cu prima parte, cred ca locuitul la tara, dupa ce am dat buzna in oras, ne-ar mai disciplina si ne-ar mai deschide mintea:)
  Poate organizam pe aici niste work-shopuri- daca tot vorbim de locuire la tara, mai sint tehnologii de popularizat.

  1. Financiarul spune

   @ mara: De acord cu Dumneavoastră. Articolele din seria „Economie la facturi” deja constituie o rubrică permanentă, prin care vom populariza dispozitive „low cost” şi chiar „low tech”, dacă sunt eficiente. Despre work-shop-uri, suntem deschişi.Veniţi cu propuneri concrete.

 2. nitu mariana spune

  minunat dar unde gasim si cit costa…daca are rentabilitate este ok…astept raspuns….

  1. Financiarul spune

   @ nitu mariana: Stimată doamnă, articolul se referă la bricolaj, adică la realizarea în gospodărie a panoului. Nu găsiţi de cumpărat, cel puţin deocamdată. Puteţi da comandă unui meseriaş să vă construiască unul după ideile expuse aici.

 3. Cristea Marius-Flaviu spune

  Super ideea pt mine deoarece am o cabana in zona de deal incalzita cu lemne dar vara sa faci un dus nu-ti prea vine,fiind suficient de cald afara! Va rog sa afisati si o shema cu detalii tehnice pentru cei mai putin obisnuiti cu instalatiile!

 4. nnoonnyy spune

  am inceput sa strang „doze de bere” pentru un panou, dar am constat ca nu este imprimat pe doza procentul de aluminiu al dozei, tot ce am gasit a fost „Alu 41” cu cifra incadrata intr un triunghi echilateral de genul celor de la recilare (cu sageti in capul „laturilor”)imi poate spune cineva ce reprezinta cifra 41 sau cum pot afla care doza (brand/marca) contine cel mai mult aluminiu, eu beau (90%) acest tip de bere la doza si pe ea am vazut 41, de restu’ nu prea stiu (nu m a interesat pana acum, dar in seara asta m am uitat pe ea)…ms anticipat

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.