EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,28 RON
(-0.21%)
GBP
5,41 RON
(-0.05%)
CHF
4,56 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(+0.28%)
BYN
1,75 RON
(+0.2%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.24%)
JPY
0,04 RON
(-0.6%)
CZK
0,18 RON
(+0.02%)
INR
0,06 RON
(+0.03%)

Kovesi: 2011 – un an al premierelor; în domeniile prioritare a fost cel mai mare număr de inculpaţi trimişi în judecată

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi,8 martie, la bilanţul activităţii Ministerului Public, că din perspectiva priorităţilor stabilite anul 2011 a fost unul al premierelor.

„În toate domeniile prioritare s-a înregistrat cel mai mare număr de inculpaţi trimişi în judecată din istoria instituţiei. Mă refer la domeniul combaterii corupţiei, criminalităţii organizate, evaziunii fiscale şi contrabandei. Procurorii Ministerului Public au trimis în judecată în anul 2011 peste 1.100 de persoane pentru fapte de corupţie, dublu faţă de numărul celor trimişi în judecată în 2006”, a afirmat şeful MP.

Aceasta a precizat că procurorii DNA au rămas consecvenţi în investigarea cauzelor de mare corupţie şi au păstrat gradul de diversitate, implicându-se atât în cauze de mare corupţie, cât şi în cele privind achiziţiile publice, fonduri europene, evaziunea fiscală sau înşelăciune.

Peste 300 de persoane au fost condamnate în anul 2011 în dosarele DNA, numărul condamnărilor fiind dublu faţă de anul 2010, procurorii anticorupţie instituind măsuri asiguratorii în valoare de peste 200 milioane euro. „Multe parchete de pe lângă tribunale au investigat adevărate reţele de funcţionari corupţi din administraţia locală.

Totodată, investigaţiile au fost efectuate şi în domenii noi, cum ar fi cele privind corupţia din sistemul penitenciarelor, eliberarea cetăţeniilor, a permiselor auto, sistemul medical sau de învăţământ. Am remarcat implicarea activă a colegilor din Sălaj în cauze având ca obiect achiziţiile publice, dar şi a colegilor de la parchetul de pe lângă Curtea de apel Cluj în cauze privind conflictul de interese”, a arătat Kovesi.

Totodată, ea a spus că nu poate să nu remarce abordarea eficientă în 2011 şi a procurorilor de la parchetele de pe lângă Tribunalele Bucureşti, Braşov, Bacău, Constanţa, Arad, Vâlcea, Botoşani sau Parchetul de pe lângă Curtea de apel Ploieşti.

Procurorul general a adăugat că DIICOT a înregistrat în acest an 16.000 de dosare – cel mai mare număr de la înfiinţare.

„Raportat la anul 2006 au dublat numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru fapte de criminalitate organizată. Peste 1.700 de inculpaţi au fost condamnaţi definitiv în 2011 în cauzele instrumentate de DIICOT, iar pedepsele pronunţate în aceste cauze reprezintă de asemenea premiere: detenţiune de 25 sau 30 de ani de închisoare sau chiar detenţiune pe viaţă. Evoluţia consolidată a DIICOT, orientată spre cauzele complexe, nu rezultă numai din datele statistice, ci şi din domeniile în care procurorii au acţionat în acest an, şi anume în domeniul interceptărilor ilegale, terorism, sistemul energetic naţional sau spionaj”, a subliniat şeful MP.

De asemenea, Kovesi a menţionat că procurorii MP au trimis în judecată peste 1.300 de persoane pentru fapte de evaziune fiscală, un număr de trei ori mai mare decât în anul 2006. „Numărul rechizitoriilor întocmite în domeniul evaziunii fiscale a crescut cu 28% faţă de anul trecut şi trebuie să remarcăm eficienţa procurorilor din judeţele Vrancea, Iaşi, Cluj, Sibiu, Mureş, Galaţi şi Olt în acest domeniu”, a mai precizat şeful MP.

Potrivit procurorului general, o eficienţă similară s-a înregistrat în domeniul combaterii contrabandei, numărul inculpaţilor trimişi în judecată în 2011 fiind de 15 ori mai mare decât în anul 2006 şi de trei ori mai mare faţă de 2011.

Kovesi a evidenţiat că reducerea contrabandei cu tutun de la 36% la 13% în doi ani a fost şi rezultatul activităţii procurorilor, rezultate deosebite în acest domeniu având cei din judeţele Timiş, Suceava, Maramureş, Vaslui, Galaţi, Mehedinţi, Caraş-Severin şi Călăraşi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata