Persoanele roşcate sunt mai puţin sensibile la durere

Cercetători europeni au descoperit că persoanele cu păr roşcat sunt mai puţin sensibile la durere – îndeosebi la cea provocată de arsuri, relatează 7sur7.be.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Aalborg (Danemarca) a testat rezistenţa la durere a oamenilor, în funcţie de culoarea pielii şi a părului. S-a injectat participanţilor ingredientul activ prezent în ardeiul iute. „Testele noastre au arătat că roşcaţii sunt mai puţin sensibili la acest tip de suferinţă”, explică profesorul Lars Arendt-Nielsen.

„Ei reacţionează mai puţin la presiunile din apropierea zonei injectate sau la o înţepătură de ac. Se pare că sunt ceva mai bine protejaţi şi aceasta este o constatare foarte interesantă”, adaugă profesorul.

Studiul s-a ocupat de efectele genei numite MC1R, care determină culoarea pielii şi a părului. Culoarea pielii, a părului şi a ochilor la om depinde în principal de tipul de melanină prezent şi de concentraţia lui. În cazul părului roşcat, există aproape exclusiv feomelanină şi deloc eumelanină.

Profesorul Arendt-Nielsen consideră că rezultatele pot indica faptul că gena MC1R ar avea mai multe legături cu sistemul nervos decât se crede. Cercetările recente mai arată că roşcaţii resimt mai mult frigul şi sunt mai puţin sensibili la anestezia prin injectare subcutanată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.