ANSVSA: Produsele alimentare comercializate pe piaţa românească sunt sigure pentru consum

0

Produsele alimentare comercializate pe piaţa românească sunt sigure pentru consum, afirmă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), instituţia responsabilă pentru siguranţa alimentelor şi sănătatea animalelor din România, într-un comunicat remis joi (8 martie).

‘De siguranţa alimentelor şi, implicit, de sănătatea tuturor celor 20 de milioane de cetăţeni români şi a celor peste 500 de milioane de europeni avem grijă, noi, medicii veterinari, alături de colegii noştri medici de medicină umană şi de ceilalţi specialişti ai României. Cred că românii au înţeles şi înţeleg că sănătatea nu le este pusă în pericol când consumă alimente produse în România”, a declarat preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan.

Autoritatea Veterinară vine aceste precizări, în urma unor informaţii apărute în mass-media care încriminau calitatea şi siguranţa mezelurilor comercializate în România.

„Declaraţiile publice, nefundamentate pe baze concrete şi corecte, obţinute în urma unor analize de laborator sau a unor studii ştiinţifice pot genera o panică nejustificată în opinia publică românească şi europeană. Este important de subliniat că afirmaţiile eronate şi tendenţioase aduc prejudicii majore instituţiilor statului, industriei de profil din ţara noastră şi aduc atingere intereselor strategice ale României”, se arată în comunicatul ANSVSA.

ANSVSA precizează că acţiunile de inspecţie şi control alături de analizele realizate în laboratoarele proprii au condus la scăderea episoadelor de toxiinfecţie alimentară, de la 29 de focare de toxiinfecţii alimentare cu 328 persoane îmbolnăvite şi 208 persoane spitalizate, în 2010, la 6 focare de toxiinfecţii alimentare cu 58 de persoane îmbolnăvite şi 58 de persoane spitalizate pe parcusul anului 2011.

De asemenea, ANSVSA precizează că, numeroase firme autohtone, care procesează carne, îşi comercializează cu succes produsele pe piaţa Uniunii Europene. Până la aceasta dată produsele din România au primit aprecieri din partea consumatorilor din statele membre şi nicio reclamaţie privind calitatea sau salubritatea acestora.

ANSVSA monitorizează în permanenţă produsele alimentare care se comercializează în România prin teste de laborator, verificând atât prezenţa şi cantitatea utilizată a unor aditivi alimentari (E-uri) cât şi respectarea calităţii şi etichetarea produselor alimentare.

Astfel, în anul 2011 au fost efectuate, prin controlul oficial din cadrul programului de supraveghere, un număr de 11.227 de analize la produse din carne, dintre care un procent de 0,53% au fost neconforme. În cadrul programelor de autocontrol efectuate de către agentii economici, au fost efectuate un număr de 10.047 analize la produse din carne, din care un procent de 0,68% au fost neconforme.

În România, laboratoarele acreditate din cadrul reţelei ANSVSA şi Institutul Naţional de Referinţă efectuează analize pentru determinarea speciei de provenienţă, pentru proteina animală sau vegetală prin tehnici avansate de analiza in domeniul biologiei moleculare (PCR).

Determinarea speciei de provenienţă a cărnii este efectuată pentru controlul substituirii cărnii cu carne de la alte specii decât cele declarate, iar rezultatele analizelor nu au pus în evidenţă probe de produse alimentare cu carne substituită.

În cazul în care produsul este de calitate inferioară (conţine inclusiv alte adaosuri: carne dezosată mecanic, şorici, slănina, tendoane, etc.) raportul colagen/proteină este ridicat. Acest raport este normat şi monitorizat pentru fiecare tip de produs conform prevederilor legale.
În ceeea ce priveşte aditivii alimentari menţionaţi (nitriţi, nitraţi, potenţiatori de aromă, etc.) utilizarea lor este permisă şi reglementată.

De asemenea, sunt analizate probe de produse de origine animală şi probe biologice pentru determinarea reziduurilor de hormoni, antibiotice, pesticide, metale grele, micotoxine, coloranti interzişi, substanţe antiparazitare şi contaminare radioactivă. În 2011 au au fost efectuate 4.555 analize în cadrul programului de supraveghere şi 2.717 în cazul celor de autocontrol, dintre acestea doar 8 au avut rezultate neconforme.

„Toate probele, indiferent de natura acestora, la care sunt constatate substituiri, falsificări, depăşiri ale limitelor specificate sau prezenţa unor compuşi interzişi, etichetare necorespunzătoare, sunt notificate Direcţiei Veterinare din judeţul de provenienţă al probelor pentru efectuarea investigaţiilor şi aplicarea de măsuri asupra lotului de provenienţă.

Aceste aspecte sunt notificate şi către ANSVSA prin Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje (SRAAF). În toate cazurile de urgenţă, în funcţie de gradul de risc, atunci când au fost notificate situaţii periculoase pentru sănătatea publică cu privire la alimente şi furaje, autorităţile competente retrag produsele de la consumul public, ia măsuri pentru denaturarea lor şi le dirijează către o unitate de neutralizare a deşeurilor”, se menţionează în comunicatul ANSVSA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.