Biserica Catolică dezaprobă proiectul de lege privind reproducerea asistată medical cu terţ donator

0

Conferinţa Episcopilor Catolici din România dezaprobă, într-o scrisoare adresată principalelor instituţii ale statului, proiectul de lege privind reproducerea umană asistată medical cu terţ donator şi solicită retragerea acestei iniţiative legislative, pe care o consideră „un atac la demnitatea persoanei şi la integritatea familiei”.

Potrivit unui comunicat de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti remis joi (8 martie) şi semnat de secretarul general al instituţiei, pr. Eduard Mihai Coşa, scrisoarea este adresată primului-ministru, Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, ministrului Muncii, Familiei şi Solidarităţii Sociale, Claudia Boghicevici, şi Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli.

„Această iniţiativă legislativă este un atac la demnitatea persoanei, la integritatea familiei şi implicit la echilibrul vieţii sociale”, se arată în scrisoarea deschisă, semnată de Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti şi preşedinte al Comisiei pentru familii în cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România.

Potrivit documentului, „Biserica a fost şi este întotdeauna aproape de acei părinţi care îşi doresc, dar nu pot avea copii din pricina infertilităţii şi înţelege suferinţa lor”.

„Biserica doreşte să amintească faptul că darul nepreţuit al maternităţii şi paternităţii nu se obţine cu orice preţ. Copilul rămâne mereu o persoană umană şi nu poate fi socotit un produs de laborator”, se mai arată în sursa citată.

Episcopul Cornel Damian citează Instrucţiunea Donum vitae (nr. II. 2), despre viaţa umană care se naşte şi despre demnitatea procreaţiei, promulgată de Congregaţia Pontificală pentru Doctrina Credinţei: „Respectarea unităţii căsătoriei şi a fidelităţii conjugale cere zămislirea copilului în familie; legătura existentă între cei căsătoriţi atribuie soţilor, în mod obiectiv şi inalienabil, dreptul exclusiv de a deveni tată şi mamă numai unul prin celălalt”.

Potrivit comunicatului, proiectul de lege privind reproducerea umană asistată medical cu terţ donator, iniţiat de Guvern, se află acum la Senat spre adoptare tacită la data de 13 martie, cu procedură de urgenţă.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.