Crin Antonescu, atac la Marko Bela şi Borbely Laszlo în problema UMF Târgu Mureş

0

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a întrebat joi, la Târgu Mureş, în cadrul reuniunii Aleşilor Locali ai USL, de ce vicepremierul Marko Bela şi ministrul Borbely Laszlo nu au bătut cu pumnul în masa Guvernului atunci când s-a pus problema desfiinţării Institutului Inimii, spre deosebire de atitudinea lor în privinţa Universităţii de Medicină şi Farmacie.

‘Ar fi fost bine ca atunci când această putere a desfiinţat una din cele mai necesare instituţii din România – Institutul Inimii – ca târgumureşenii de vază Marko Bela şi Borbely Laszlo să bată atunci cu pumnul în masa Guvernului şi să spună: dacă desfiinţaţi Institutul Inimii de la Târgu Mureş, noi ne retragem de la guvernare’, a afirmat Antonescu.

Liderul liberal şi-a exprimat regretul că cei doi politicieni ai UDMR nu au făcut acest lucru şi insistă acum pentru divizarea UMF Târgu Mureş.

‘Regret că n-au făcut-o, probabil că n-au fost atenţi. Astăzi însă sunt atenţi şi bat cu pumnul în masa aceleiaşi puteri, chiar dacă cu un prim-ministru schimbat, şi spun: la Târgu Mureş mai e ceva, la fel de important, la fel de prestigios, la fel de necesar şi la fel de drag nu numai etnicilor români, ci cetăţenilor din această ţară, mai este Facultatea de Medicină şi Farmacie, exemplu de performanţă vreme de decenii şi exemplu de ceea ce se cheamă clasic convieţuire etnică, multiculturalism, bilingvism. Mai există şi asta la Târgu Mureş şi trebuie şi asta desfiinţată, pentru asta bat astăzi cu pumnul în masă domnul Marko Bela şi domnul Borbely Laszlo’, a susţinut Crin Antonescu.

Politicianul liberal spune că poate să înţeleagă că partidele politice au anumite preocupări înainte de alegeri, dar nu este legitim ca în scop electoral să fie sacrificate instituţii de tradiţie cum este universitatea mureşeană.

‘Eu pot să înţeleg că o formaţiune politică aşa cum e UDMR are preocupări înainte de apropierea unor alegeri. Şi noi facem politică şi noi ne pregătim de alegerile care vin, e legitim ca orice formaţiune politică să încerce să îşi mărească şansele în orice competiţie electorală democratică.

Nu este legitim ca pentru interese electorale, deci prin excelenţă de conjunctură, să sacrifici instituţii care îşi au rădăcina, destinaţia, îşi au menirea într-un domeniu care este în afara politicii şi care nu trebuie atacat niciodată de politică. Asta nu e permis şi asta trebuie să o spunem la Târgu Mureş, la Bucureşti şi oriunde, UDMR-ului azi, PDL-ului marţi, când trebuie să dea hotărârea de guvern, şi nouă înşine pentru momentul în care vom guverna: nimeni, nici UDMR-ul, şi nu numai UDMR-ul, nu are voie să facă acest lucru’, a accentuat Antonescu.

Preşedintele PNL a mai arătat că România suferă în plan politic de o boală, de un soi de cangrenă care se extinde şi care este invazia factorului politic şi partizan în toate ţesuturile societăţii.

‘În România nu mai poţi face învăţământ superior dacă nu ai spate politic sau dacă nu tragi sforile cu cei care guvernează, vorbim ca să nu uităm termenul de societate civilă, uitând că împărţirea feudală a României între partide şi clanuri politice la nivel naţional şi la nivel local n-are cum să se nască şi să se dezvolte cu adevărat o societate civilă, în România s-a ajuns la un grad absurd, ridicol şi nu ezit să spun criminal, de politizare a tuturor funcţiilor publice până la cele mai modeste. În România practic asemenea regimurilor bolnave, totalitare s-a ajuns ca totul să fie politică’, a mai spus Crin Antonescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.