EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

ECONOMIE LA FACTURI. Cum poţi să asamblezi o minicentrală eoliană proprie

3

– Una din cele mai scumpe componente ale traiului modern este energia, ale cărei facturi ne încovoaie financiar pe cei mai mulţi dintre noi. Dar, dacă ne mutăm la ţară, vom dori să avem măcar parţial, în casă, confortul de la oraş. Aceasta înseamnă de multe ori facturi ridicate la energia electrică.

După ideea prezentată în articolul ECONOMIE LA FACTURI. Panouri de încălzire solară ultra-ieftine, realizate din… cutii de bere, astăzi vom vedea în continuare o nouă soluţie pentru a mai reduce aceste facturi. Este vorba despre centralele eoliene proprii.

Principiu: un magnet aflat în mişcare în apropierea unei bobine induce în aceasta un curent electric. Mai mulţi magneţi dispuşi în stea pe marginile unui disc, care trec prin faţa mai multor bobine, amplasate pe un cerc de aceeaşi dimensiune situat pe un alt disc fix, vor da un curent electric la o putere direct proporţională cu viteza de rotaţie a discului mobil (rotor) şi invers proporţională cu distanţa dintre magneţi şi bobine.

Dacă exceptăm magneţii, care trebuie procuraţi noi, cu materiale refolosibile, putem construi o minicentrală eoliană de 500 până la 2000 sau chiar 3000 de waţi, împreună cu un regulator de încărcare şi un banc de acumulatori, folosind planuri existente din abundenţă pe internet.

Concret, din ce constă un astfel de sistem?

Ne trebuie un generator electric cu magneţi permanenţi, din pământuri rare (neodimium-fier- bor – NdFeB), o turbină cu ax vertical sau orizontal care să activeze generatorul, un sistem de susţinere al celor două componente anterior enumerate. Apoi un regulator de încărcare şi în final un sistem de acumulatori “croit” ţinând seama de capacitatea eolienei, dar şi după necesităţile de consum ale gospodăriei şi caracteristicile meteorologice ale locaţiei acesteia.

Există mai multe sisteme de turbine, fiecare cu avantaje şi dezavantaje specifice.

Turbina cu ax orizontal, clasică, funcţionează pe principiul vechilor mori de vânt europene, având o elice ca de avion, pusă în mişcare de acţiunea vântului. Sistemul are un ampenaj care plasează mereu elicea cu faţa spre direcţia vântului. Avantajul de bază este acela că nu mai sunt necesare angrenaje de multiplicare a rotaţiei, care consumă din energia vântului. Există în schimb dezavantajul că pe vânturi care-şi schimbă des direcţia sistemul devine mai ineficient, din cauza “timpilor morţi” necesari repoziţionării elicei.

Sistemele verticale mai importante, Darrieus şi Savonius, bazate pe turbine de o formă diferită, puse în mişcare pe un ax vertical, prezintă avantajul major că preiau vântul din orice poziţie, fără a mai fi necesară ghidarea turbinei.

Sunt studiate şi alte forme de turbine, mixte, între care cea mai cunoscută şi despre care se afirmă că e şi cea mai eficientă este cea numită Tesnic, concepută de românul Horia Nica, dar şi o turbină-aerostat, aeriană, precum cea descrisă în acest articoul wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Airborne_wind_turbine .

Există mai mulţi realizatori “casnici” de eoliene în România. Unul din cei care pot fi găsiţi mai uşor şi al cărui site explică cel mai bine tehnica realizării centralei este domnul Florin Tănasă. Puteţi găsi o documentaţie bine pusă la punct asupra modelului său de centrală de 1 kw şi a regulatorului la adresa:

http://sites.google.com/site/florintanasa/generatoreolian-1kw

Informaţii foarte utile pot fi extrase din dialogurile pasionaţilor de pe forumul softpedia, care conţine încă din 2006 un topic legat de realizarea de centrale eoliene casnice. Prima pagină de discuţii e disponibilă aici: http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=186887 .

Pentru cunoscătorii de limbă engleză, un site cu planuri diverse, deosebit de util, este cel de mai jos, cu rezerva că, autorii fiind americani, unităţile de măsură trebuie convertite din ţoli în sistemul metric: http://www.otherpower.com/otherpower_wind.shtml. Aici se poate vedea, între alte modele între care unele chiar dichisite, cât de simplu şi lipsit de complexe se poate construi chiar o microcentrală de 100 w, exclusiv din lemn.

Cel mai costisitor material îl constituie magneţii, extrem de puternici, care pot fi comandaţi online pe site-uri precum http://www.supermagnete.de , http://www.euromagnet.ro sau altele similare.

Ion SCUTARU

loading...

Citește și
3 Comentarii
  1. narcis spune

    Ar fi mult mai util articolul daca s-ar da si niste costuri estimative ale minicentralei respective, costuri de intretinere etc., eventual perioada aproximativa de amortizare(daca e cazul). Probabil ca solutia e mai degraba indicata in zonele izolate, unde nu se poate face racordarea la sistemul national la costuri rezonabile, in mod normal costurile neputand fi amortizate niciodata.

  2. leiti istvan spune

    ALTERNATORUL UNEI DACII ????

  3. GOGONEL spune

    Ideea este buna.Eu pe timpul raposatului prin ani 80 am facut a eoliana cu un alternator de la combinele GLORIA si folosind un acumulator de 24v/150A/h si a functionat destul de bine folosind si un regulator tot de 24v.Pacat ca dupa revolutie am abandonattotul intrucat nu m-ai erau problema cu curentul.Am folosit instalatia la alimentarea diverselor obiecte din casa si in mod special la iluminat. Deci se poate ,dar asociat si cu celule fotovoltaice randamentul este si m-ai mare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.