În perioada premenstruală femeile au o putere ieşită din comun?

0

– Un studiu recent realizat în Japonia sugerează că femeile pot recunoaşte mai repede un stimul ameninţător în perioada premenstruală, scrie Live Science.

Experimentul nipon a arătat că, în timpul fazei luteale, sau premenstruale, femeile au a o capacitate mai mare de a identifica fotografiile cu şerpi decât în faza foliculară, când organismul este pregătit să elibereze ovulul.

Faza luteală începe cu ovulaţia, momentul de maximă fertilitate. Studiile arată că nivelul crescut de anxietate şi acuitate în depistarea pericolelor este direct legat de adaptarea organismului femeilor însărcinate, sau a celor care se pregătesc să devină însărcinte, pentru a rămâne în condiţii de siguranţă.

Faza luteală se suprapune, la unele femei, cu sindromului premenstrual, care se asociază cu o serie de  simptome ce pot trece prin toată gama de emoţii – de la tandreţe absolută la iritabilitate şi anxietate.

În cadrul studiului, Nobuo Masateka şi colegii săi de la Kyoto University Primate Institute au cerut celor 60 de femei sănătoase, cu ciclu menstrual normal, având vârste de 29 şi 30 de ani, să identifice, din seturi diferite a câte 9 fotografii, fotografia care arăta un şarpe. În celelalte fotografii apăreau flori şi alte imagini conotate pozitiv. În general, femeile au reacţionat mai repede la şerpi decât la imaginile plăcute.  

Rezultatele studiului au arătat că femeile au avut aceeaşi viteză de reacţie la indentificarea florilor în toate fazele ciclului menstrual. În schimb, au recunoscut imaginile cu şerpi mai rapid în timpul fazei luteale decât în cea foliculară. În medie, acestora le-a luat de la 1128 la 1149 milisecunde să identifice imaginea cu un stimul de risc în faza luteală – cu 200 milisecunde mai repede decât în fazele foliculare.

Deşi studiul este preliminar, ceea ce înseamnă că, pentru confirmarea acestor rezultate, sunt necesare cercetări suplimentare, mai există şi alte studii care atestă că nivelul ridicat de progesteron (cu precădere în faza luteală) este responsabil de gradul crescut al anxietăţii femeilor.

Alţi hormoni, între care estradiolul şi cortizolul, variază în funcţie de fazele ciclului menstrual şi ar putea juca un rol important în creşterea gradului de conştientizare a pericolului, au scris cercetătorii.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.