Incidente violente între macedoneni şi albanezi la Skopje

0

Mai mulţi albanezi şi macedoneni au fost răniţi în timpul confruntărilor care au avut loc în noaptea de miercuri spre joi în capitala Macedoniei, ceea ce stârneşte temeri cu privire la deteriorarea relaţiilor dintre cele două comunităţi, relatează AFP, care citează surse oficiale locale.

‘Nu este exclus ca cineva să dorească deteriorarea relaţiilor interetnice’ din Macedonia, a declarat ministrul de Interne, Gordana Jankulovska. Primul incident a avut loc în cartierul Kisel Voda din Skopje, unde macedonenii sunt majoritari, atunci când un grup de tineri cu feţele acoperite au pătruns într-un autobuz şi au agresat pasagerii, rănind cinci dintre ei.

Acesta a fost urmat de un alt incident în cartierul Cair, majoritar albanez, unde un alt autobuz a fost atacat cu pietre, şoferul şi doi pasageri fiind răniţi. În urmă cu o săptămână, circa 5.000 de albanezi din Macedonia au manifestat în localitatea Gostivar, după ce un poliţist macedonean a ucis doi membri ai comunităţii lor, incident aparent fără conotaţie etnică.

Relaţiile dintre albanezii şi macedonenii din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) sunt marcate de tensiuni recurente în urma conflictului din anul 2001 dintre trupele guvernamentale şi gherila albaneză macedoneană. Acesta s-a încheiat prin acordul de pace de la Ohrid, semnat în luna august 2001, care prevede acordarea de drepturi sporite minorităţii albaneze ce formează circa 25% din populaţia de 2 milioane de locuitori ai ţării.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.