EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

La fumătoare, şansele de concepere naturală a unui copil scad cu până la 40%

0

– Una din 5 femei care fumează zilnic naşte înainte de termen;

– Peste 55% dintre femeile fumătoare din România sunt la vârsta fertilă

– Femeile care fumează mai mult de 10 ţigări pe zi şi care urmează o procedură de fertilizare în vitro au şanse de succes de doar 15%

– Unul din 4 decese cauzate de sindromul morţii subite la copil este atribuit fumatului în timpul sarcinii.

 

În România, fumatul reprezintă unul dintre cele mai acceptate comportamente cu risc pentru sănătate. Conform ultimului studiu publicat de Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, peste 55% dintre femeile fumătoare au între 15 şi 34 de ani, adică sunt la vârsta fertilă. Mai mult, aproape 6,5 milioane de persoane sunt expuse la fumul de ţigară la domiciliu, dintre care peste 3 milioane de nefumători.

Deşi în ultimii 3 ani se observă o scădere a prevalenţei fumatului în rândul femeilor, totuşi, comportamentul rămâne semnificativ în rândul celor aflate la vârsta fertilă. Pe de altă parte, dificultăţile de a rămâne însărcinată sunt atât de frecvente şi de importante încât Ministerul Sănătăţii derulează un program de susţinere a fertilizării în vitro.

Există oare o legătură între fumat şi dificultatea de a procrea? Ştiinţa ne demonstrează că da. Mai mult, ea este chiar foarte puternică. Una din 5 femei care fumează zilnic mai puţin de un pachet de ţigări, naşte înainte de termen.

„Organismul femeilor este mai efectat decât cel al bărbaţilor de expunerea la nicotină, iar capacitatea femeilor de a procrea este în topul funcţiilor afectate negativ. Scăderea nivelului de estrogeni cauzată de fumat este responsabilă de instalarea precoce a menopauzei la femeile fumătoare.

Fumătoarele care ajung la 20 de ţigări pe zi, cu cel puţin 15-20 de ani de istoric al fumatului, pot experimenta deopotrivă amenoree secundară şi instalarea precoce a menopauzei. Mai mult, femeile care fumează vor rămane însărcinate mai greu.

Motivul este acela că pe lângă afectarea vasculară, care scade şansele de implantare a oului în uter, fumatul scade şi nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulaţiei.

Astfel, la fumătoare, şansele de concepere naturală a unui copil scad cu 10-40%.”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, Coordonator Program Naţional „Stop Fumat”

Pentru o femeie fumătoare, dorinţa de a rămâne însărcinată poate însemna mai multă aşteptare. Un studiu realizat în Danemarca, şi care a implicat un număr de 11.000 de femei, a demonstrat că femeile care fumează între 5 şi 9 ţigări pe zi aveau de 1,8 ori mai multe şanse să aştepte conceperea unui copil o perioadă mai mare de 12 luni decât nefumătoarele.  

Mai mult, s-a demostrat faptul că fumatul scade şi rata de succes a procedurilor de fertilizare. De exemplu, un studiu realizat recent în Franţa a demonstrat că femeile care urmează o procedură de fertilizare în vitro, şi care fumează mai mult de 10 ţigări pe zi, au şanse de succes de doar 15%, în timp ce femeile nefumătoare au şanse de aproape 23%.

Eşti fumătoare şi ai reuşit să rămâi însărcinată? Atenţie, consecinţele fumatului se pot manifesta în continuare: rata avortului spontan este substanţial mai mare la femeile care fumează. În medie, fumătoarele au mai multe complicaţii în timpul sarcinii şi naşterii, complicaţii care pot include sângerări, desprinderea prematură a placentei şi ruperea prematură a membranei.

Unele studii demonstrează chiar o legătură între fumat şi sarcina ectopică (extrauterină): femeile care fumează prezintă un risc de sarcină ectopică de 1,5-2,5 ori mai mare.

Dar nu numai fumătoarele active suferă de pe urma tutunului. Soţiile nefumătoare cu soţi fumători au sanse cu 34% mai reduse de a rămâne însărcinate, conform unui studiu realizat la Universitatea din Bristol.

Conform ultimului studiu GATS dat publicităţii recent, în România, mai mult de 4,4 milioane de persoane fumează zilnic în contextul în care aproape 6,5 milioane de persoane sunt expuse la fumul de ţigară la domiciliu (peste 3 milioane de nefumători). Aproape 2 milioane de oameni au fost expuşi la fum de ţigară la locul de muncă în ultimele 30 de zile.

Însă, problemele nu se opresc aici. Obiceiul mamei de a fuma afectează copilul atât în timpul vieţii intrauterine, cât şi după naştere.

Mortalitatea perinatală (decesul copiilor în prima săptămână de viaţă) are cu o treime mai multe şanse să apară la copiii născuţi din mame fumătoare. De fapt, 1 din 4 decese cauzate de sindromul morţii subite la copil este atribuit fumatului în timpul sarcinii.

”Vecina, prietena, sora, etc au fumat de au rupt şi totuşi copilul e normal!” sau ”Ştiu eu o femeie cu un copil bolnav şi care nu a fumat niciodată!”, îşi spun multe femei fumătoare, însărcinate, sau care îşi doresc să rămână însărcinate.

E adevărat, două treimi dintre copiii fumătoarelor nu mor în primele săptămâni de viaţă, dar cum ai siguranţa că nu faci parte din cealaltă treime? Ai putea trăi cu gândul că propriul tău copil a suferit din cauza că tu, mama lui, nu ai vrut să te laşi de fumat?

Renunţarea la fumat, înainte de a rămâne insărcinată, este cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru sănătatea ta şi a viitorului tău copil!

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.