PAID ar trebui să plătească asiguraţilor daune de 190 milioane euro în cazul unui cutremur major

Un cutremur similar celui din 4 martie 1977 ar putea produce daune de peste 190 milioane de euro la nivelul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Marius Bulugea, director general al PAID, a arătat, joi, că numărul total de daune cauzate de un eventual cutremur similar celui din 1977 la nivelul PAID s-ar ridica la 30.520, din care peste 3.000 ar fi daune totale şi mai mult de 27.000 parţiale.

,,La nivel naţional, conform calculelor noastre, un seism de peste 7 grade Richter ar putea produce 44.600 de daune totale, luând în calcul numărul total al unităţilor de locuit, cu sau fără o poliţă de asigurare, afectând, totodată, aproape un milion de locuinţe din cele circa 8,4 milioane cât sunt înregistrate în România’, a explicat Bulugea.

Pentru Bucureşti, modelarea PAID arată că valoarea totală a daunelor care ar trebui plătite celor care au încheiat poliţe de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor (PAD) s-ar putea ridica la 64 milioane de euro, sumă care reprezintă 39% din daunele ce s-ar produce în zona cu cea mai mare expunere la risc de cutremur.

În această zonă se află locuinţele din Bucureşti, Bacău, Brăila, Braşov, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Ialomiţa, Prahova, Vaslui, Vrancea şi Ilfov. Dauna medie parţială calculată de PAID pentru această zonă ar fi de 7.000 de euro pentru locuinţele de tip A şi de 4.500 de euro pentru cele de tip B.

,,Numărul de asigurări obligatorii împotriva dezastrelor era, la 1 martie 2012, de 60.000 în Bucureşti, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011, cu toate că cetăţenii ştiu că locuiesc într-o zonă seismică cu expunere mare la acest risc. Este de presupus că o parte dintre locuinţe au poliţe facultative, însă este îngrijorător că autorităţile locale, primarii, nu iau măsurile legale pentru a informa cetăţenii despre riscurile la care se expun. Cei care nu au o poliţă obligatorie, conform legii, nu vor beneficia de vreun ajutor din partea statului’, a atenţionat Marius Bulugea.

Conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, la nivel naţional existau, la 31 decembrie 2011, 4,9 milioane poliţe de asigurare a locuinţelor, în portofoliul PAID fiind, la finele lui februarie 2012, 504.000 de poliţe obligatorii.

Pentru zona cu cel mai mic risc la cutremur – judeţele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Sălaj – dauna medie parţială pentru locuinţe de tip A ar fi de 3.000 euro şi 1.500 euro pentru locuinţele de tip B.

,,Valorea daunelor după cutremurul din martie 1977 s-a ridicat la circa două miliarde de dolari. Astăzi, avem 8,4 milioane de locuinţe cu o valoare totală estimată la peste 115 miliarde de euro. Diverse studii arată că expunerea rezidenţială totală în România, după clasa de materiale şi înălţimea clădirilor, este estimată la peste 105 miliarde de euro. Doar în Bucureşti, valoarea expunerii rezidenţiale depăşeşte 12 miliarde de euro’, a spus Marius Bulugea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.