FMI va acorda Greciei un nou împrumut de 28 de miliarde euro

0
Conducerea Fondului Monetar Internaţional va propune statelor membre ca instituţia să acorde Greciei un nou împrumut, în valoare de 28 de miliarde euro, a anunţat vineri directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, citată de AFP.

Această sumă, ce rămâne de discutat cu prilejul şedinţei consiliului de administraţie, programată pentru joi, este superioară celor 23 de miliarde euro avute în vedere până în prezent.

‘M-am consultat astăzi (vineri) cu consiliul de administraţie al FMI şi, pe această bază, după cum a fost negociat cu guvernul grec, intenţionez să recomand un acord în valoare de 28 de miliarde euro’, a făcut cunoscut Christine Lagarde într-un comunicat.

FMI are în vedere înlocuirea unui împrumut acordat în mai 2010, de 30 de miliarde euro, dintre care la ora actuală mai sunt de plată 10 miliarde euro ce se vor regăsi în noul împrumut.

Noul împrumut va fi de forma Facilităţii de credit extinse, un tip de împrumut destinat ţărilor ce se confruntă cu dificultăţi prelungite. Christine Lagarde va propune să fie plătit în termen de patru ani şi rambursabil pe o durată de maxim zece ani.

Împrumutul acordat în 2010 era prevăzut până în 2013 şi trebuia restituit până în 2015.’Amploarea şi durata sprijinului acordat de Fond demonstrează hotărârea noastră de a rămâne implicaţi’, a subliniat Lagarde.

Guvernul Greciei a anunţat vineri că a obţinut un grad de participare suficient din partea deţinătorilor privaţi de obligaţiuni guvernamentale greceşti pentru programul de schimb de bonduri, o condiţie esenţială pentru a putea beneficia de al doilea program de sprijin destinat reducerii drastice a datoriei sale şi evitării falimentului.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.