Ionuţ Dumitru: Este destul de arbitrar să vorbim de o intrare a României în recesiune

0

Intrarea României în recesiune tehnică este posibilă însă acest criteriu este unul arbitrar, pur statistic, pentru că un calcul al recesiunii ca efect în economie ar trebui să ţină cont de un set complex de criterii, a apreciat vineri,9 martie, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

„Recesiunea tehnică înseamnă două trimestre consecutive de scădere, dar este un principiu pur statististic care nu are neapărat un fundament economic. Este un criteriu arbitrar acesta care ia în calcul două trimestre la rând de scădere. În America, calculul recesiunii se face după un set de criterii multiple, iar criteriul a două trimestre consecutive de scădere nu înseamnă neapărat recesiune”, a declarat,  Ionuţ Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal consideră că trimestrul unu 2012 a generat factori care vor duce probabil tot pe minus şi trimestrul doi şi a enunţat o „cerere internă care va rămâne slabă, exporturi care ne vor duce probabil iar pe negativ”

De asemenea, factorul vreme, iarna foarte grea, a fost menţionat de analist drept o cauză cu influenţe negative asupra activităţii din construcţii şi transporturi.

Acesta a reamintit că trimestrul patru din 2011 a fost cu scădere din două motive. Zona euro a început să-şi deterioreze performanţa şi a afectat exporturile României în mod negativ şi a doua cauză, creşterea din trimestrul trei de anul trecut a avut loc prin contribuţia agriculturii şi a creat un efect de bază negativ.

„Noi ne aşteptăm ca trimestrul întâi să fie cu minus, probabil că scăderea va fi mai mai mare decât anticipasem, din cauza condiţiilor climatice. Aşa cum şi în zona euro toţi se aşteaptă şi în 2012 la o nouă recesiune, cu minus pe tot anul, noi nu putem face excepţie. Pentru 2013, însă, văd un plus de creştere şi din această perspectivă, din trimestrul doi acest an ar trebui să intrăm pe plus”, apreciază Ionuţ Dumitru.

Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a declarat, vineri, că economia României poate intra în recesiune din punct de vedere tehnic, însă în mod real autorităţile mizează pe o creştere de 1,52% – 2%, în 2012 faţă de anul anterior.
‘A fost înregistrată scădere pe trimestrul unu, comparativ cu trimestru patru 2011. Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune. Trimestrul patru a avut o scădere faţă de trimestrul trei. Întrebarea este ce facem ca să trecem pe creştere anuală. Estimăm o creştere de 1,52% – 2% în 2012, faţă de 2011″, a menţionat Drăgoi.

Recesiunea tehnică este definită de două trimestre consecutiv de scădere a economiei.

Potrivit datelor provizorii publicate, recent, de Institutul Naţional de Statistică /INS/, economia României a scăzut cu 0,2% în ultimul trimestru din 2011.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.