Ungaria: Guvernul Orban modifică o primă lege controversată sub presiunea UE

0
Guvernul ungar a depus la Parlament o lege privind întărirea independenţei Autorităţii naţionale de protecţie a datelor, în conformitate cu cerinţele Bruxellesului, transmite AFP.

„Guvernul ungar a depus la Parlament o lege privind întărirea independenţei Autorităţii naţionale ungare de protecţie a datelor. Modificările ţin cont de solicitările Bruxellesului şi guvernul a cerut adoptarea lor cât mai repede posibil”, a informat agenţia naţională de presă MTI. Cererile formulate de Bruxelles se referă la o adoptare cât mai rapidă pentru „a se ţine cont de procesul în curs în cadrul Uniunii Europene (UE)”.

Comisia Europeană a dat miercuri guvernului ungar un termen de o lună pentru a modifica două controversate texte de lege privind sistemul judiciar şi protecţia datelor cetăţenilor, cu avertismentul trimiterii în faţa Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg.

După ce a lansat la 17 ianuarie procedurile de infringment împotriva Ungariei, executivul european a trecut miercuri la următoarea etapă, prin trimiterea unui „aviz motivat” guvernului de la Budapesta, în care cerea modificarea prevederilor legale contestate.

În dosarul prezent, Comisia i-a acordat o lună premierului Viktor Orban pentru a schimba legislaţia privind Autoritatea naţională ungară de protecţie a datelor, cu scopul de a se asigura de independenţa totală a acesteia, în conformitate cu Tratatul Uniunii Europene şi Carta drepturilor fundamentale.

Una dintre modificări elimină dreptul şefului statului de a-l demite pe preşedintele Autorităţii de protecţie a datelor la propunerea prim-ministrului, în timp ce a doua măreşte durata experienţei profesionale necesare pentru această funcţie la zece ani faţă de cinci ani în versiunea originală.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.