Universitatea Politehnica din Bucureşti şi-a inaugurat noua Bibliotecă Centrală

0

Universitatea Politehnica din Bucureşti şi-a lansat vineri noua Bibliotecă centrală care are 500 de locuri de lectură, 48 de săli, 10 depozite de carte.

Noua clădire a bibliotecii face parte dintr-un proiect de ansamblu al noului local al Universităţii Politehnica din Bucureşti, iar proiectul a fost aprobat prin planul de investiţii din anul 1995 de actualul rector Ecaterina Andronescu fost secretar de stat pentru învăţământ superior la acea vreme.

Construcţia noii clădiri se împarte pe trei tronsoane (biblioteca centrală, centrul de conferinţe, editură şi tipografie) şi a început în anul 1999. Suprafaţa desfăşurată a bibliotecii este 17.670 de mp.

Holul generos al clădirii de la parter, cât şi de la ultimul etaj, oferă un spaţiu util pentru organizarea de evenimente culturale.

În bibliotecă se găsesc 1.340.762 unităţi biblioteconomice (cărţi, periodice, colecţii speciale, standarde, materiale audio-vizuale), 453 titluri publicaţii periodice ştiinţifice româneşti şi străine, 289 abonamente la publicaţii periodice ştiinţifice româneşti şi străine, 14 titluri lucrări de patrimoniu.

Sala pentru documentare informatizată are 80 locuri, conexiunea la Internet va fi asigurată prin fibră optică şi wireless şi sunt instalate sisteme informatice puternice, care permit transmiterea de date, voce şi imagine în timp real.

Clădirea are adăpost de apărare civilă, centru de comunicaţii date, centrală telefonică, centrală de avertizare incendiu, instalaţie pentru stingerea incendiilor pentru depozitul de carte rară (gaze inerte).
„Să creştem tânăra generaţie în spiritul unei creativităţii maxime.

O ţară lipsită de educaţie şi intelectualii ei este o ţară fără viitor. Nu credeam că va dura 16 ani construcţia bibliotecii, dar cu răbdare şi perseverenţă suntem azi în situaţia să ne uităm cu admiraţie la acest lăcaş de cultură”, a declarat rectorul Ecaterina Andronescu cu prilejul festivităţii de inaugurare a clădirii.

Reprezentantul UPB le-a mulţumit pentru sprijinul oferit de-a lungul anilor la finalizarea construcţiei foştilor miniştri ai Educaţiei Mihail Hărdău şi Cristian Adomniţei, dar şi reprezentanţilor ambasadelor Franţei, Germaniei şi Elveţiei pentru donaţiile de carte.
„Sper că, în această casă, noua bibliotecă se va dovedi utilă atât cadrelor didactice, cât şi studenţilor”, a completat Andronescu.

Prezent la eveniment, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a afirmat că astfel de inaugurări sunt rare întrucât puţine biblioteci de asemenea anvergură au fost deschise în ultimii ani în România.
„Sunt curios ce se află între aceste ziduri. Sper să devin şi eu cititor al acestei biblioteci”, a spus Haiduc.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.