EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,28 RON
(-0.21%)
GBP
5,41 RON
(-0.05%)
CHF
4,56 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(+0.28%)
BYN
1,75 RON
(+0.2%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.24%)
JPY
0,04 RON
(-0.6%)
CZK
0,18 RON
(+0.02%)
INR
0,06 RON
(+0.03%)

Actorul Ion Besoiu sărbătoreşte 81 de ani alături de familie

Actorul Ion Besoiu, care împlineşte duminică 81 de ani, îşi sărbătoreşte ziua de naştere „strict cu familia” într-un restaurant „unde Mircea Dinescu este un mare bucătar”.

„Astăzi voi sărbători strict cu familia mea – fata mea, mama ei, bunica ei, mătuşa ei – şi un prieten apropiat al meu pe care îl voi cununa, un prieten drag al meu, la un restaurant foarte plăcut mie, unde Mircea Dinescu este mare bucătar”, a declarat duminică ,11 martie,Ion Besoiu.

Cunoscutul actor a spus că în curând urmează să plece într-un turneu la Moscova cu spectacolul „Însemnările unui necunoscut” de F. M. Dostoievski, după care va pleca în Canada cu spectacolul „Sfârşit de partidă”. „Acum urmează să plec într-un turneu la Moscova cu „Însemnările unui necunoscut” pe care-l vom juca pe 1 aprilie şi după avem în proiect un turneu teatral în Toronto şi Montreal, în Canada, cu „Sfârşit de partidă”.

Cu filmul, poate că voi lucra iarăşi în cadrul Fundaţiei Sibiul vechi un film pentru argumentarea necesităţii de a declara Sibiul fond UNESCO şi să arătăm în continuare că această străveche vatră de cultură românească şi nu numai merită să fie o capitală cum a fost capitala culturală a Europei în 2007″, a declarat Ion Besoiu.

El a adăugat că cele mai frumoase cadouri pe care le-a primit şi pe care le preţuieşte cel mai mult sunt fiica lui, sănătatea şi longevitatea.

„Cadoul meu este faptul că cei pe care-i iubesc există şi că mă iubesc, acesta este cel mai frumos cadou de pe pământ pe care pot să-l primesc, iar cele mai frumoase cadouri pe care le-am primit sunt fata mea, care a venit în viaţa mea acum 30 de ani, şi sănătatea şi longevitatea de care mă bucur”, a spus actorul precizând că în continuare îşi doreşte „sănătate, putere de muncă, linişte şi bunăstare dacă se poate”.

* * *
Actorul de teatru şi film Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931 la Sibiu. A absolvit Academia de Teatru şi Muzică din oraşul natal. După debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu ajunge în Bucureşti, unde devine membru al echipei de actori a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” pe scena căruia joacă din 1967. Ulterior, a fost timp de 12 ani, director al acestui teatru.

În cariera sa teatrală a interpretat numeroase roluri alături de mari actori ai scenei româneşti. Printre numeroasele piese în care a fost distribuit, se numără: „Livada de vişini” de A. P. Cehov (1967), „Puricele” de Georges Feydeau (1969), „Aceşti nebuni făţarnici” de Teodor Mazilu (1970), „Pescăruşul” de A. P. Cehov (1977), „Rezervaţia de pelicani” de D.R. Popescu (1983), „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov (1985), „Hamlet” de William Shakespeare (1985), „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare (1991), „Trei surori” de A. P. Cehov (1995), „Şase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello (1995), „Caligula” de Albert Camus (1996), „Mutter Courage” de Bertolt Brecht (1999), „Există nervi” de Marin Sorescu (2001), „Oblomov” după I. A. Goncearov (2003).

De asemenea, are o bogată filmografie, peste 80 de filme, dintre care amintim: „Ultimul cartuş”, Actorul şi sălbaticii”, Nemuritorii”, „Un comisar acuză”, „Toate pânzele sus”, „Revanşa”, „Drumul oaselor”, „Ultima noapte de dragoste”, „Capcana mercenarilor”, „Furtuna”, „Cartierul Veseliei”, „Castelul condamnaţilor”, „Mihai Viteazul”, „Ion, blestemul pamântului, blestemul iubirii”, „Horea”, „Colierul de turcoaze”, „Mircea”, „Kilometrul 36”, „Polul Sud”, „Această lehamite”, „Tancul”, „Lombarzilor 8” (serial TV). În 2008, a făcut parte şi din distribuţia filmului „Cenuşă şi sânge”, coproducţie Franţa-România-Portugalia, în regia lui Fanny Ardant. În 2009, Ion Besoiu a filmat pentru două episoade din telenovela „Regina”, difuzată de postul Acasă TV. A lucrat cu regizori ca Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Mircea Drăgan, Mircea Mureşan ş.a.

Este preşedintele executiv al „Fundaţiei Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt”, asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.

În 2001 a fost declarat cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu. A fost distins cu premiul de excelenţă al Cinematografiei Române (2002). În anul 2008, la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate. Ion Besoiu a fost premiat la Gala Umanităţii 2009, devenind ambasador al umanităţii. De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei şapte actori aniversaţi sub egida „Seniori ai teatrului şi filmului românesc”, alături de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu şi Radu Gheorghe, primind diploma „In honoris” din partea Primăriei Generale a Capitalei şi a Teatrului Metropolis.

În cadrul celei de-a cincea ediţii a Galei Premiilor Gopo, desfăşurată la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata