EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

Băsescu – departe de a fi jignit cu adevărat

– A zis Băsescu aia? Toţi se reped să interpreteze şi să comenteze. A făcut afirmaţia cealaltă? Presa bate fierul cât e cald. Şi dă-i iarăşi cu articole peste articole, analize, editoriale, talk show-uri şi toate cele. Material mediatic. Marfă pentru prostime. Să vază poporul cine le zice mai bine! Să aibă vulgul şansa de a se prinde care din analişti vede mai limpede mizeria ce se scurge pe lângă noi în această lume aproape post-apocaliptică, în care cei care fură mai tare stau în capul mesei. Şi să se perpetueze efectul de stupefiant al mijloacelor media asupra unui popor şi aşa năuc şi împrăştiat.

 

Eu unul consider că acestui gurist, fie el şi preşedintele ţării, i se acordă o mult prea mare importanţă, când de fapt el n-a demonstrat decât aptitudini de păcălici. Da, şi la propriu, şi la figurat.

La propriu ţinând cont de felul său miştocăresc de a fi, iar la figurat pentru că, sub aparenţa asta de politician apropiat de popor, n-a fost încercat de prea multe remuşcări când, împreună cu guvernul-păcălici Boc, s-a suit cu tălpile pe grumazul şi pieptul multora din cei cărora le promiseseră un tsunami de lapte şi miere, odată aleşi.

Desigur, mulţi dintre cei care l-au votat îşi dau acum pumni în cap şi se trag de păr de disperare, cel puţin asta reiese din comentariile postate pe internet, de care nu putem face abstracţie dacă dorim să avem o imagine cât mai completă a mediului social politic actual. Căci pentru aceasta trebuie să introducem şi factorul cititori în ecuaţie, dar să ţinem seama şi de celelalte elemente  ce ţin de opinia publică, inclusiv manifestările de stradă.

Revenind la problemă: cred că Băsescu e deja un subiect supralicitat. E „overrated”, cum ar spune americanii pe care-i tot pupă-n izmene.

Omul acesta a exhibat atâtea defecte de caracter, a pronunţat atâtea neadevăruri şi a avut în general o evoluţie atât de lamentabilă ca preşedinte al României încât, pur şi simplu, nu cred că mai are vreun sens să fie băgat în seamă. Cred de altfel că a fi totalmente ignorat ar constitui cu adevărat cea mai mare ofensă care i-ar putea fi adusă unui asemenea individ conflictual şi narcisist, ca să enumăr doar două din trăsăturile de caracter care nu-i fac tocmai cinste.

Desigur, a reda falsa văicăreală a lui Traian Băsescu, doar pentru că produce plăcere unora, nu ţine numai de o aşa-zisă răzbunare sau, dacă vreţi, detensionare a populaţiei. Chiar dacă acesteia i-o fi priind – deşi nu sub aspect practic – să vadă că acest om se mai simte şi jignit, după ce a şi-a făcut un adevărat renume de mârlănete pursânge, care n-are nici o problemă în a categorisi oamenii, în faţă, în grupe nu tocmai onorante.

Mediatizarea exagerată a lui Băsescu ţine şi de politica editorială şi de marketing, ce favorizează mărirea audienţei şi, implicit, a încasărilor. Dar parcă mai bine ar merge, fie şi experimental, unele titluri precum: „Azi, toată presa a boicotat conferinţa de presă de la Cotroceni. Băsescului i-au crăpat ficaţii de oftică!”. Şi cam la fel s-ar pune problema cu toţi politicienii. Nu ai acoperire media? Nu exişti. Punct!

Căci nu trebuie să uităm nici o clipă un alt adevăr de necontestat: imaginea negativă e tot un capital însemnat. Ştie omul că fiinţezi ca entitate ce aspiră să i-o tragă! Dar pe asta din urmă n-o mai ştie sau o uită repede…

Ion SCUTARU

Citește și
5 Comentarii
 1. duke spune

  Tare domnule….foarte bine zis.Felicitari

 2. Bogdan B spune

  si care e partea interesanta din aceasta stire?

 3. Coco spune

  Atunci cand incearca cineva sa deschida ochii acestui popor ,sau sa miste ceva in creierul inundat de bautura , poporul deschide un ochi si se-ntreaba…si care-i partea interesanta din aceasta stire ? Il inchide la loc si se-ntoarce in dulcea-i amortire -provocata de mai multe cauze-!
  SI DE CE NU SE TREZESTE ? CA NU VREA….. E MAI COMOD SA RABDE UMILINTE DECAT SA RIDICE CAPUL ! SA RABDE CINE VREA !

 4. jack spune

  Se pare ca Felix te hraneste cu pedigree in fiecare zi. Raman dovezi… solide.

 5. anon de serviciu spune

  @jack adică un om nu-și poate exprima opinia sau preferința decât dacă este plătit de cealaltă tabără? Nu este un mod foarte îngust de a gândi?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata