EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Casele mici, pe roţi, întreţinute cu costuri minime

În 1970, economistul american E.F. Schumacher încerca să-i convingă pe conaţionalii săi că, prin consumul excesiv de spaţiu şi resurse, indivizii nu numai că nu devin mai fericiţi, dimpotrivă. Schumacher a încercat să aducă în faţă noţiunea de „suficienţă” – tendinţa de a valorifica la maximum ceea ce ai şi de a nu consuma mai mult decât îţi este necesar, scrie Entrepreneur.com

Mai aproape de zilele noastre, un fost profesor de colegiu devenit arhitect şi designer, Jay Shafer, încearcă să îi convingă pe americani să reconsidere diemensiunile mici. Shafer, fondator al Tumbleweed Tiny House Co,  militează pentru  crearea de case mai compacte şi mai uşor de organizat, concepute pentru un stil de viaţă mai simplu şi mai puţin stresant.

Shafer proiectează şi construieşte case întregi de dimensiuni reduse, cu un spaţiu de locuit super-eficientizat, comasat în mai puţin de 15 metri pătraţi. “Consider că le resau oamenilor libertatea”, spune Shafer. „Locuinţele mari sunt ca nişte închisori păzite de  debitorii secolului XXI. De ce să plăteşti pentru tot acel spaţiu pe care nu îl utilizezi, dar pentru care suporţi costurile de întreţinere, ca şi cum acest lucru ţi-ar face viaţa mai bună?”

Într-adevăr, cercetătorii au constatat că mulţi dintre cei care îşi cumpără case mari nu au nici o idee despre cum vor valorifica toate camerele suplimentare şi sfârşesc prin a se retrage într-o mică parte a locuinţei lor costisitoare. Apoi încearcă să umple spaţiile inutile cu plasme de mari dimensiuni şi canapele somptuoase, sfârşind prin a dezvolta ceea ce specialişti numesc „claustrofobia abundenţei”.

Shafer are o idee mai bună: acesta propune casele mici, pe roţi, care pot fi achiziţionate la preţuri rezonabile şi care pot fi plasate pe parcele de mici dimensiuni, în mod ideal într-o regiune pitorescă, la marginea zonelor de dezvoltare urbană, acolo unde locatarii pot aprecia mai mult natura.

“Primul pas este cel mai greu – fiecare trebuie să-şi facă un inventar pentru a identifica toate lucurile de care are nevoie, în mod real, pentru a fi fericit, şi apoi să scape de toate celelalte. În plus, deplasarea într-un spaţiu mai mic nu este limitativă, dimpotrivă, poate fi o mişcare eleiberatoare. Nefiind legat de un credit ipotecar, orice locatar poate avea mai multă grijă de casă şi de lucurile sale. Şi, poate, nefiind obligat să muncească mai mult şi din greu pentru a-şi plăti facturile, poate avea mai mult timp să se bucure de viaţă” adaugă proiectantul.

Ideea de a trăi la scară mică nu este o invenţie postmodernă. La mijlocul secolului al XIX-lea, renumitul filosof american Henry David Thoreau a trăit într-o cabană de 13 de metri pătraţi.

Casele proiectate cu dimensiuni mici au avantajul de a fi mai uşoare şi folosesc materiale mai flexibile, care izolează mai bine. De asemenea, ţin cont de miniaturizarea aparatelor electrocasnice, pentru eficientizarea spaţiului şi a condiţiilor de viaţă. „Dacă aş putea pune un acoperiş pe iPhone-ul meu, aş trăi, cel mai probabil, sub el,” a mai spus Shafer pentru Entrepreneur, glumind, probabil, numai pe jumătate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata