Creşterea populaţiei globale şi încălzirea climatică ameninţă resursele de apă potabilă

Creşterea populaţiei mondiale şi încălzirea climatică, ce agravează inundaţiile şi secetele, prezintă o ameninţare la adresa resurselor de apă dulce, în cazul în care nu se va face nimic pentru a îmbunătăţi gestionarea acestora, avertizează cel de-al patrulea raport mondial al Naţiunilor Unite pe această temă, citat luni,12 martie, de AFP.

Canalele de exploatare spre pânzele freatice ‘s-au triplat, cel puţin, în ultimii 50 de ani’, subliniază raportul, realizat în colaborare cu UNESCO şi publicat în deschiderea celui de-al 6-lea Forum Mondial al Apei la Marseille /Franţa/.

‘Indiferent de cât de mari sunt volumele conţinute de aceste rezervoare naturale, ele riscă, întrucât nu este vorba despre resurse regenerabile, să sfârşească prin a fi epuizate dacă nu sunt gestionate în mod corect’, explică raportul. În anumite zone sensibile, aceste resurse subterane au ‘atins deja limite critice’, potrivit aceleiaşi surse.

Cu o populaţie mondială care a depăşit pragul de şapte miliarde de indivizi, nevoile alimentare ar urma să crească cu 70% până la orizontul lui 2050, cu o cerere crescândă pentru produsele de origine animală, care necesită cantităţi enorme de apă.

‘De fapt, notează raportul, această creştere a cererii alimentare ar urma să se traducă printr-o creştere cu 19% a apei utilizate de sectorul agricol ce reprezintă deja actualmente 70% din consumul global de apă’. Aceste cifre riscă să fie chiar şi mai ridicate în absenţa unor reforme aprofundate aplicate producţiei şi randamentului agricole, subliniază autorii documentului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.