De ce se mulţumeşte China cu o creştere economică de numai 7,5%?

0

– De ani de zile, au loc discuţii constante despre economia chineză şi despre creşterea de peste 8% a PIB-ului. Pieţele din SUA şi alte ţări puteau să înflorească sau să fie în pragul colapsului, economia chineză avea să crească cu cel puţin 8 % an de an.

Nu demult, China trebuia să asigure suficiente locuri de muncă pentru milioanele de tineri care intrau pe piaţa muncii în fiecare an, conducerea chineză hotărând că o creştere mai mică de 8%  ar fi pus în pericol acest echilibru.

Anul acesta, la deschiderea Congresului Naţional al Poporului de la Beijing, din 5 martie,  premierul chinez Wen Jiabao a anunţat că guvernul îşi propune pentru următorul an o creştere de 7,5% . Un plan atât de rezervat nu s-a mai făcut din 2004, scrie Business Week.

În mod sigur, unul dintre factori este criza datoriilor din Europa, care a determinat diminuarea cererii pentru exporturile chineze. Dupa ani de creştere accelerată, de cel puţin 9%, China are nevoie de „o dezvoltare calitativă pe termen lung”  a spus Wen parlamentarilor.

Specialiştii financiari şi investitorii sunt de acord că economia chineză intră acum într-o nouă eră: „Credem că liderii de la Beijing au realizat că tendinţa de creştere trebuie să încetinească”, a spus  directorul economic regional al Credit Suisse, Dong Tao.

Cât despre imperativul creării locurilor de muncă, statul chinez trece printr-o schimbare demografică majoră, datorită creşterii economice rapide şi a politicii copilului unic.

O dată cu tendinţa de îmbătrânire a populaţiei, nevoia de creare a locurilor de muncă pentru tineri nu mai este atât de stringentă. În timp ce China avea nevoie de 10 milioane de noi locuri de muncă în fiecare an, în anii 2000, azi are nevoie doar de jumătate, spune Chang Jian, economist în China, Hong Kong, la Barclays Capital.

Dacă înainte tinerii ar fi parcurs toată ţara pentru un loc de muncă într-o fabrică, acum nu mai au nevoie să călătorească atât de departe de casă pentru a găsi de lucru. Acesta e un motiv pentru care guvernele locale au hotărât creşterea salariilor minime, parte a unei tendinţe naţionale de a-i stimula pe muncitori să-şi găsească de lucru la nivel local.

O creştere economică mai lentă şi salarii mai mari – acestea sunt cele două elemente ale noii politici financiare chineze. China va fi nevoită să înveţe să trăiască cu o inflaţie mai mare, spune economistul Barcalys, care se aşteaptă ca inflaţia să ajungă la o medie de 5% în urmatorul deceniu, comparativ cu 2% în deceniul anterior.

Deoarece nu trebuie să se mai îngrijoreze pentru crearea locurilor de muncă, va înceta şi subvenţionarea costurilor de energie electrică, apă şi combustibil pentru producători.

China a intrat în 2001 în Organizaţia Mondială a Comerţului. Profiturile pentru întreprinderile industriale au crescut de la 4 % din PIB, la 11,8%, anul trecut. Excedentul de cont curent al Chinei s-a deplasat de la 2%, înainte de intrarea în OMC, la 9,9% în 2007 şi 4,4% anul trecut.

Dar acest tip de creştere nu poate dura la infinit, nici chiar în China. „Economia a intrat într-un proces de normalizare, după această perioadă extraordinară”, spune Condon.

În noua eră ce se prefigurează, cu o creştere mai lentă şi costuri mai mari, „va fi dureros pentru unele companii”, spune el. Dar, după ce s-au bucurat de o perioadă de 10 ani de prosperitate, profituri mari şi economii substanţiale, nu ar trebui să doară atât de tare. „China îşi permite acest lucru”, a mai adăugat Condon.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.